D-TH-14-MUB - Modelovanje u upravljanju bezbednošću i kvalitetom hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Modelovanje u upravljanju bezbednošću i kvalitetom hrane | |||
| Akronim | D-TH-14-MUB | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Prehrambena tehnologija | |||
| Tip studija | doktorske akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje teorijskih i praktičnih znanja (osposobljavanje) studenata za izvođenje i tumačenje procesa modelovanja kao ekstrapolacije poznatih podataka ka predviđenim ili anticipiranim (pretpostavljenim) vrednostima ključnih parametara procesa i proizvoda – sve u funkciji vrednosti činilaca koji određuju bezbednost i kvalitet hrane. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon položenog ispita, studenti će: posedovati teorijska i praktična znanja u oblasti principa modelovanja, kreiranja modela, optimizacije i transformacije podataka za uspešno usklađivanje modela, kao i osnovne aspekte pravljenja softverskih aplikacija; biti u stanju da samostalno, uz nadzor mentora, rade na realizaciji doktorske disertacije koja će unaprediti postojeće granice znanja u ovoj oblasti. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Pravila i uticaji dizajna eksperimenata i prikupljanja podataka za modelovanje, uz posebne osvrte na nesigurnosti i varijabilnost podataka. Primarni, sekundarni i tercijalni modeli. Principi Ratkovskog. Postojeći komercijalni programi. Interakcija in vivo, in vitro i in silico. Princip TTC. Uloga omics tehnologija u generisanju podataka. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Pravljenje modela iz oblasti bezbednosti hrane na osnovu definisanog cilja. Pravljenje modela iz oblasti kvaliteta hrane sa akcentom na anticipiranje tehnoloških i senzornih karakteristika. Pravljenje modela za materijale u kontaktu sa hranom. Pravljenje modela za lanac snabdevanja hranom (modeling logistic chain in food supply chain) pod uticajem klimatskih, spoljnih i društvenih faktora. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 0 | 3 | ||
| Metode izvođenja nastave | Nastava će se izvoditi kroz interaktivna predavanja i vežbe. Predviđen je i jedan kolokvijum, usmena prezentacija studenata, seminarski rad i pisane vežbe. Prisustvo predavanjima i vežbama je obavezno. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 40 | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 30 | |||
| Seminari | 30 | |||
