Navigacija

D-TH-14-MUB - Modelovanje u upravljanju bezbednošću i kvalitetom hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Modelovanje u upravljanju bezbednošću i kvalitetom hrane
Akronim D-TH-14-MUB
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambena tehnologija
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje teorijskih i praktičnih znanja (osposobljavanje) studenata za izvođenje i tumačenje procesa modelovanja kao ekstrapolacije poznatih podataka ka predviđenim ili anticipiranim (pretpostavljenim) vrednostima ključnih parametara procesa i proizvoda – sve u funkciji vrednosti činilaca koji određuju bezbednost i kvalitet hrane.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon položenog ispita, studenti će: posedovati teorijska i praktična znanja u oblasti principa modelovanja, kreiranja modela, optimizacije i transformacije podataka za uspešno usklađivanje modela, kao i osnovne aspekte pravljenja softverskih aplikacija; biti u stanju da samostalno, uz nadzor mentora, rade na realizaciji doktorske disertacije koja će unaprediti postojeće granice znanja u ovoj oblasti.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Pravila i uticaji dizajna eksperimenata i prikupljanja podataka za modelovanje, uz posebne osvrte na nesigurnosti i varijabilnost podataka. Primarni, sekundarni i tercijalni modeli. Principi Ratkovskog. Postojeći komercijalni programi. Interakcija in vivo, in vitro i in silico. Princip TTC. Uloga omics tehnologija u generisanju podataka.
    Sadržaj praktične nastave Pravljenje modela iz oblasti bezbednosti hrane na osnovu definisanog cilja. Pravljenje modela iz oblasti kvaliteta hrane sa akcentom na anticipiranje tehnoloških i senzornih karakteristika. Pravljenje modela za materijale u kontaktu sa hranom. Pravljenje modela za lanac snabdevanja hranom (modeling logistic chain in food supply chain) pod uticajem klimatskih, spoljnih i društvenih faktora.
    Literatura
    1. Costa, R. (2009). Predictive Modeling and Risk Assessment. Series: Integrating Food Science and Engineering Knowledge Into the Food Chain, Vol. 4. Springer
    2. Marasanapalle VP (2011). Predictive models for drugs exhibiting negative food effects based on their biopharmaceutical characteristics. Drug Dev Ind Pharm 37(12):1429-38
    3. Norris, R. (2011). Predictive modelling of angiotensin converting enzyme inhibitory dipeptides. Food Chemistry, Volume 133, Issue 4
    4. Steele, R. (2004). Understanding and Measuring the Shelf-Life of Food. Woodhead Publishing
    5. Da-Wen Sun (2011). Handbook of Food Safety Engineering. Willey-Blackwell
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 0 3
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz interaktivna predavanja i vežbe. Predviđen je i jedan kolokvijum, usmena prezentacija studenata, seminarski rad i pisane vežbe. Prisustvo predavanjima i vežbama je obavezno.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 40
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 30