Навигација

Д-МЛ-14-МИКЗ - Микробиологија земљишта

Спецификација предмета
НазивМикробиологија земљишта
АкронимД-МЛ-14-МИКЗ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулМелиорације земљишта
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о улози микроорганизама у процесима стварања и одржавања плодности земљишта, значају микроорганизама у процеcима кружења елемената и снабдевању биљака нутритијентима, сложеним интреракцијама између биљака и микроорганизама, о утицају агротехничких мера на микробиолошке процесе у земљишту.
    Исходи учења (стечена знања)Cтудент треба да буде оспособљен за разумевање улоге и значаја микроорганизама у процесима стварања и одржавања плодности земљишта и кружењу елемената у сложеној интеракцији микроорганизми-земљиште-биљка, за разумевање значаја метода за одређивања биолошке активности земљишта као индикатора утицаја агротехничких мера на плодност земљишта.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУлога микроорганизама у земљишту, распрострањеност микроорганизама у земљишту, Утицај абиотичких и биотичких фактора на микроорганизме у земљишту, Улога микроорганизама у процесима хумификације и дехумификације, кружењу биогених елемената.Биљно-микробне интеракције. Утицај агротехничких мера на микробиолошке процесе у земљишту.
    Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад биће организован индивидуално у зависности од теме докторске дисертације, а обухватиће израду и писање семинарског или научног рада.
    Литература
    1. Paul, E.A. 2007. Soil microbiology, ecology and biochemistry. Third edition. Academic press Elsevier.
    2. Jan Dirk Vanb Elsas, Janet K. Jansson, Jacket Trevors 2006. Modern Soil microbiology. CRC Press Taylor and Francis Group.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    604
    Методе извођења наставеТеорија: усмено излагање у облику презентација у комбинацији са интерактивном наставом. Лабораторијска испитивања у комбинацији са интерактивном наставом.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари60