Navigacija

D-ML-14-MIKZ - Mikrobiologija zemljišta

Specifikacija predmeta
Naziv Mikrobiologija zemljišta
Akronim D-ML-14-MIKZ
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Melioracije zemljišta
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o ulozi mikroorganizama u procesima stvaranja i održavanja plodnosti zemljišta, značaju mikroorganizama u procecima kruženja elemenata i snabdevanju biljaka nutritijentima, složenim intrerakcijama između biljaka i mikroorganizama, o uticaju agrotehničkih mera na mikrobiološke procese u zemljištu.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Ctudent treba da bude osposobljen za razumevanje uloge i značaja mikroorganizama u procesima stvaranja i održavanja plodnosti zemljišta i kruženju elemenata u složenoj interakciji mikroorganizmi-zemljište-biljka, za razumevanje značaja metoda za određivanja biološke aktivnosti zemljišta kao indikatora uticaja agrotehničkih mera na plodnost zemljišta.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uloga mikroorganizama u zemljištu, rasprostranjenost mikroorganizama u zemljištu, Uticaj abiotičkih i biotičkih faktora na mikroorganizme u zemljištu, Uloga mikroorganizama u procesima humifikacije i dehumifikacije, kruženju biogenih elemenata.Biljno-mikrobne interakcije. Uticaj agrotehničkih mera na mikrobiološke procese u zemljištu.
    Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad biće organizovan individualno u zavisnosti od teme doktorske disertacije, a obuhvatiće izradu i pisanje seminarskog ili naučnog rada.
    Literatura
    1. Paul, E.A. 2007. Soil microbiology, ecology and biochemistry. Third edition. Academic press Elsevier.
    2. Jan Dirk Vanb Elsas, Janet K. Jansson, Jacket Trevors 2006. Modern Soil microbiology. CRC Press Taylor and Francis Group.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    6 0 4
    Metode izvođenja nastave Teorija: usmeno izlaganje u obliku prezentacija u kombinaciji sa interaktivnom nastavom. Laboratorijska ispitivanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 60