Навигација

Д-МЛ-14-ЕКМИ - Еколошка микробиологија

Спецификација предмета
НазивЕколошка микробиологија
АкронимД-МЛ-14-ЕКМИ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулМелиорације земљишта
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаразумевање диверзитета микроорганизама у екосистемима, значај бактерија стимулатора биљног раста, примену микроорганизама у биоремедијацији, биоконверзије агроиндустријског отпада и микробиолошке контаминације свежег воћа и поврћа хуманим патогенима. мултидисциплинарни приступ у проучавању и карактеризацији екосистема и упознавање са методама за детекцију сапрофитних и патогених микроорганизама
      Исходи учења (стечена знања)да интегрише знања о микробним заједницама и доведе у везу еколошке проблеме у пољопривреди са могућношћу практичне примене микроорганизама у решавању еколошких проблема (биоремедијација), очувања животне средине (биофертилизација, биоконтролни агенси) и производњи здравствено безбедне хране, да критички анализу и процени улоге микроорганизама у природним и загађеним екосистемима,
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПојам индивидуе, врсте и популације у микробиологији. Метаболитички, еколошки и генетски диверзитет микроорганизама. Интеракције међу микробним популацијама. Однос микроорганизама и биљака. Бактерије стимулатори биљнограста. Улога микроорганизама у одрживој пољопривреди, биоремедијацији и биоконверзији агроиндустријског отпада. Микроорганизми као контаминанти свежег поврћа и воћа.
      Садржај практичне наставемогућностима примене микроорганизама у савременој пољопривредној производњи, употреби информационо -комуникационих технологија у области примењене екологије у пољопривреди. Студијски истраживачки рад биће организован индивидуално у зависности од теме докторске дисертације, а обухватиће израду и писање семинарског или научнограда.
      Литература
      1. Paul , E . A . 2007. Soilmicrobiology , ecologyandbiochemistry . Third edition. Academic press Elsevie r
      2. Karl, M.R. 2006. Microbiology of Fresh Produce, ASM Press, American Society for Microbiology, 1752 N St. NW, Washington, DC 20036 - 2904.
      3. Varnam, A.H., Evans, M.G. 2000. Environmental microbiology. Manson publishing, London
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      302
      Методе извођења наставеПредавањау комбинацији са интерактивном наставом, семинари, консултације и менторски рад, casestudy, e-learning
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит40
      Пројекти30
      Колоквијуми
      Семинари30