Д-ФМ-14-БУБП - Болести ускладиштених биљних производа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Болести ускладиштених биљних производа | |||
Акроним | Д-ФМ-14-БУБП | |||
Студијски програм | Пољопривредне науке | |||
Модул | Фитомедицина | |||
Тип студија | докторске академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање продубљених знања, вештина и ставова о: факторима неопходним за појаву и развој економски најзначајнијих постжетвених болести, утицају старења биљака и услова пре и у току чувања на инфекцију, дијагнози болести и мерама заштите и безбедности производа за исхрану људи и животиња. | |||
Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса студент треба да познаје значајније постжетвене болести и њихове проузроковаче, укључујући токсигене врсте,и да уме да примени методе дијагнозе болести и идентификације патогена, анализира међуоднос патогена, домаћина и услова средине. Тиме ће бити оспособљен да кроз критичко мишљење и интегрисање знања учествује у решавању конкретних проблема на креативан начин. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Увод; Значај болести ускладиштених биљних производа; Чување биљних производа; Услови неопходни за појаву болести у складишту; Инфекција и развој болести; Испољавање симптома; Дијагноза болести; Контрола болести ускладиштених биљних производа хемијским и биолошким мерама и контролом услова складиштења; Безбедност хране. | |||
Садржај практичне наставе | Фитопатолошке методе анализе постжетвених болести и идентификације патогена, утврђивање осетљивости-отпорности и фактора укључених у отпорност биљака и вирулентност патогена, а у зависности од потреба и захтева докторске дисертације. Такође, обухватиће и обраду, анализу, презентацију резултата и оспособљавање за самосталан и/или тимски рад, као и за писање и објављивање научног рада. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
4 | 0 | 3 | ||
Методе извођења наставе | Предавања комбинована са интерактивном наставом ће се примењивати у свим наставним поглављима предмета. Обављаће се по принципу континуиране евалуације. Студенти су дужни да у току наставе из предмета ураде, јавно прикажу и одбране један семинарски рад из програма предмета. Примењују се следећи облици провере знања: наставни тестови током семестра, оцена семинарског рада и завршни испит | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | |||
Практична настава | 30 | Усмени испит | 40 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 30 |