Навигација

Д-ВВ-14-БСО - Биологија цветања и оплодње воћака

Спецификација предмета
НазивБиологија цветања и оплодње воћака
АкронимД-ВВ-14-БСО
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање савремених знања o диференцирању цветних пупољака, цветању, опрашивању и оплођењу јабучастих, коштичавих, језграстих и јагодастих врста воћака. Студент треба да се оспособи и за тимски рад, развијање критичког мишљења, коришћење савремене литературе, презентацију стеченог знања и даље самостално праћење научних сазнања из дате области.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање биологије цветања, опрашивања и оплођења појединих врста воћака. Стечена знања треба да му омогуће самостални научни рад у датој области. Такође, стечена знања могу бити од користи и у практичном раду на избору и комбиновању сорти при подизању савремених засада, као и у раду на оплемењивању, тј. стварању нових сорти воћака.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеДиференцирање цветних пупољака. Морфолошке карактеристике цвета воћака. Какактеристике полена и ембрионове кесице. Фенологија цветања. Полинација и фактори који утичу на полинацију. Раст поленове цевчице и оплођење, фактори који утичу на оплођење. Самооплодност и самобесплодност воћака, стерилност, аутоинкомпатибилност и интеринкомпатибилност. Апомиксис и партенокарпија.
    Садржај практичне наставеМетоде за одређивање виталности полена и ембрионове кесице. Методе за одређивање полне инкомпатибилности воћака.
    Литература
    1. Мишић, П. (2002). Специјално оплемењивање воћака. Партенон, Институт за истраживања у пољопривреди “Србија”, Београд
    2. Kozma, P., Nyéki, J., Soltész, M., Szabó, Z. (eds.) (2003). Floral biology, pollination and fertilisation in temperate zone fruit species and grape. Akadémiai Kiadó, Budapest, Hungary.
    3. Janick, J., Moore, J.N. (1996). Fruit breeding (Volume I – III). John Wiley and Sons, Inc.
    4. Научни радови објављени у домаћим и страним часописима.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    303
    Методе извођења наставеНаставна активност ће се одвијати у виду теоријске наставе и консултација, као и практичног рада у лабораторији. Предвиђена је израда и јавна одбрана семинарског рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти20
    Колоквијуми
    Семинари30