Navigacija

D-VV-14-BSO - Biologija cvetanja i oplodnje voćaka

Specifikacija predmeta
Naziv Biologija cvetanja i oplodnje voćaka
Akronim D-VV-14-BSO
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje savremenih znanja o diferenciranju cvetnih pupoljaka, cvetanju, oprašivanju i oplođenju jabučastih, koštičavih, jezgrastih i jagodastih vrsta voćaka. Student treba da se osposobi i za timski rad, razvijanje kritičkog mišljenja, korišćenje savremene literature, prezentaciju stečenog znanja i dalje samostalno praćenje naučnih saznanja iz date oblasti.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje biologije cvetanja, oprašivanja i oplođenja pojedinih vrsta voćaka. Stečena znanja treba da mu omoguće samostalni naučni rad u datoj oblasti. Takođe, stečena znanja mogu biti od koristi i u praktičnom radu na izboru i kombinovanju sorti pri podizanju savremenih zasada, kao i u radu na oplemenjivanju, tj. stvaranju novih sorti voćaka.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Diferenciranje cvetnih pupoljaka. Morfološke karakteristike cveta voćaka. Kakakteristike polena i embrionove kesice. Fenologija cvetanja. Polinacija i faktori koji utiču na polinaciju. Rast polenove cevčice i oplođenje, faktori koji utiču na oplođenje. Samooplodnost i samobesplodnost voćaka, sterilnost, autoinkompatibilnost i interinkompatibilnost. Apomiksis i partenokarpija.
    Sadržaj praktične nastave Metode za određivanje vitalnosti polena i embrionove kesice. Metode za određivanje polne inkompatibilnosti voćaka.
    Literatura
    1. Mišić, P. (2002). Specijalno oplemenjivanje voćaka. Partenon, Institut za istraživanja u poljoprivredi “Srbija”, Beograd
    2. Kozma, P., Nyéki, J., Soltész, M., Szabó, Z. (eds.) (2003). Floral biology, pollination and fertilisation in temperate zone fruit species and grape. Akadémiai Kiadó, Budapest, Hungary.
    3. Janick, J., Moore, J.N. (1996). Fruit breeding (Volume I – III). John Wiley and Sons, Inc.
    4. Naučni radovi objavljeni u domaćim i stranim časopisima.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 0 3
    Metode izvođenja nastave Nastavna aktivnost će se odvijati u vidu teorijske nastave i konsultacija, kao i praktičnog rada u laboratoriji. Predviđena je izrada i javna odbrana seminarskog rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti 20
    Kolokvijumi
    Seminari 30