Навигација

М-УБ-14-СВИН - Специјална вина

Спецификација предмета
НазивСпецијална вина
АкронимМ-УБ-14-СВИН
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом хране
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предмета1. знања о о производњи природних слатких, ликерских, пенушавих и ароматизованих вина 2. оспособљен да током поступка производње управља квалитетом сировине и готовог производа, да врши контролу квалитета основног вина. 3. способности решавања конкретних проблема и прилагођавања технолошког поступка прераде грожђа сходно његовом квалитету и типу специјалног вина које жели да произведе
    Исходи учења (стечена знања)1.Познаје грожђе као сировину за производњу вина; 2.Познаје хемијски састав шире и динамикуважнијих састојака током фенофаза сазревања грожђа; 3.Упозна важније чиниоца који утичу наквалитет грожђа и карактер вина; 4. Познаје критеријуме за одређивање зрелости и временабербе грожђа; 5. Стекне практична знања код корекције хемијског састава шире; 6. Стекне знања о производњи специјалних вина.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Увод: Природно слатка вина, производња вина од грожђа захваћеног племенитом плесни; 2. Вина типа токај; 3. Ликерска вина, вино типа порто и шери. Типови порто и шери вина; 4. Мадера и француска слатка вина; 5. Ароматизована вина (бермет, вермут); 6. Технолошки процес производње пенушавих вина. 7. Начини производње пенушавих вина; 8. Хемијски састав пенушавог вина; 9. Остали поступци.
    Садржај практичне наставе
    Литература
    1. 1. Милосављевић, М., Јовић, С. Грожђе и вино. Београд: Агена, 1999; 2. Радовановић, В. Технологија вина. Београд: Грађевинска књига, 1986; 3. Блесић, М. Технологија вина. Сарајево: Пољопривредно-прехрамбени факултет, 2016; 4. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006; 5. Jackson, R. Wine Tasting. A Professional Handbook. UK, London: Elsevier A
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    50
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти30
    Колоквијуми
    Семинари