М-ХХ-14-СВИН - Специјална вина
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Специјална вина | |||
Акроним | М-ХХ-14-СВИН | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Хемија и биохемија хране | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | 1. знања о о производњи природних слатких, ликерских, пенушавих и ароматизованих вина 2. оспособљен да током поступка производње управља квалитетом сировине и готовог производа, да врши контролу квалитета основног вина. 3. способности решавања конкретних проблема и прилагођавања технолошког поступка прераде грожђа сходно његовом квалитету и типу специјалног вина које жели да произведе | |||
Исходи учења (стечена знања) | 1.Познаје грожђе као сировину за производњу вина; 2.Познаје хемијски састав шире и динамикуважнијих састојака током фенофаза сазревања грожђа; 3.Упозна важније чиниоца који утичу наквалитет грожђа и карактер вина; 4. Познаје критеријуме за одређивање зрелости и временабербе грожђа; 5. Стекне практична знања код корекције хемијског састава шире; 6. Стекне знања о производњи специјалних вина. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | 1. Увод: Природно слатка вина, производња вина од грожђа захваћеног племенитом плесни; 2. Вина типа токај; 3. Ликерска вина, вино типа порто и шери. Типови порто и шери вина; 4. Мадера и француска слатка вина; 5. Ароматизована вина (бермет, вермут); 6. Технолошки процес производње пенушавих вина. 7. Начини производње пенушавих вина; 8. Хемијски састав пенушавог вина; 9. Остали поступци. | |||
Садржај практичне наставе | ||||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
5 | 0 | |||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 60 | ||
Пројекти | 30 | |||
Колоквијуми | ||||
Семинари |