M-HH-14-SVIN - Specijalna vina
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Specijalna vina | |||
Akronim | M-HH-14-SVIN | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Hemija i biohemija hrane | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | 1. znanja o o proizvodnji prirodnih slatkih, likerskih, penušavih i aromatizovanih vina 2. osposobljen da tokom postupka proizvodnje upravlja kvalitetom sirovine i gotovog proizvoda, da vrši kontrolu kvaliteta osnovnog vina. 3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema i prilagođavanja tehnološkog postupka prerade grožđa shodno njegovom kvalitetu i tipu specijalnog vina koje želi da proizvede | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | 1.Poznaje grožđe kao sirovinu za proizvodnju vina; 2.Poznaje hemijski sastav šire i dinamikuvažnijih sastojaka tokom fenofaza sazrevanja grožđa; 3.Upozna važnije činioca koji utiču nakvalitet grožđa i karakter vina; 4. Poznaje kriterijume za određivanje zrelosti i vremenaberbe grožđa; 5. Stekne praktična znanja kod korekcije hemijskog sastava šire; 6. Stekne znanja o proizvodnji specijalnih vina. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | 1. Uvod: Prirodno slatka vina, proizvodnja vina od grožđa zahvaćenog plemenitom plesni; 2. Vina tipa tokaj; 3. Likerska vina, vino tipa porto i šeri. Tipovi porto i šeri vina; 4. Madera i francuska slatka vina; 5. Aromatizovana vina (bermet, vermut); 6. Tehnološki proces proizvodnje penušavih vina. 7. Načini proizvodnje penušavih vina; 8. Hemijski sastav penušavog vina; 9. Ostali postupci. | |||
Sadržaj praktične nastave | ||||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
5 | 0 | |||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 60 | ||
Projekti | 30 | |||
Kolokvijumi | ||||
Seminari |