Navigacija

M-HH-14-SVIN - Specijalna vina

Specifikacija predmeta
Naziv Specijalna vina
Akronim M-HH-14-SVIN
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Hemija i biohemija hrane
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta 1. znanja o o proizvodnji prirodnih slatkih, likerskih, penušavih i aromatizovanih vina 2. osposobljen da tokom postupka proizvodnje upravlja kvalitetom sirovine i gotovog proizvoda, da vrši kontrolu kvaliteta osnovnog vina. 3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema i prilagođavanja tehnološkog postupka prerade grožđa shodno njegovom kvalitetu i tipu specijalnog vina koje želi da proizvede
    Ishodi učenja (stečena znanja) 1.Poznaje grožđe kao sirovinu za proizvodnju vina; 2.Poznaje hemijski sastav šire i dinamikuvažnijih sastojaka tokom fenofaza sazrevanja grožđa; 3.Upozna važnije činioca koji utiču nakvalitet grožđa i karakter vina; 4. Poznaje kriterijume za određivanje zrelosti i vremenaberbe grožđa; 5. Stekne praktična znanja kod korekcije hemijskog sastava šire; 6. Stekne znanja o proizvodnji specijalnih vina.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Uvod: Prirodno slatka vina, proizvodnja vina od grožđa zahvaćenog plemenitom plesni; 2. Vina tipa tokaj; 3. Likerska vina, vino tipa porto i šeri. Tipovi porto i šeri vina; 4. Madera i francuska slatka vina; 5. Aromatizovana vina (bermet, vermut); 6. Tehnološki proces proizvodnje penušavih vina. 7. Načini proizvodnje penušavih vina; 8. Hemijski sastav penušavog vina; 9. Ostali postupci.
    Sadržaj praktične nastave
    Literatura
    1. 1. Milosavljević, M., Jović, S. Grožđe i vino. Beograd: Agena, 1999; 2. Radovanović, V. Tehnologija vina. Beograd: Građevinska knjiga, 1986; 3. Blesić, M. Tehnologija vina. Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, 2016; 4. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006; 5. Jackson, R. Wine Tasting. A Professional Handbook. UK, London: Elsevier A
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 0
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti 30
    Kolokvijumi
    Seminari