Навигација

М-УБ-14-РЕГБ - Регулатива безбедности, квалитета и животне средине у прехрамбеној индустрији

Спецификација предмета
НазивРегулатива безбедности, квалитета и животне средине у прехрамбеној индустрији
АкронимМ-УБ-14-РЕГБ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом хране
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ овог предмета је да се студенти упознају са законском регулативом Републике Србије и Европске Уније из области безбедности хране, квалитета и животне средине у области производње хране.
    Исходи учења (стечена знања)Након положеног испита студенти би требало да буду оспособљени да: Познају и анализирају најбитније законске одредбе којима се регулише безбедност и квалитет хране у Републици Србији и Европској Унији. Познају и анализирају најбитније законске одредбе којима се регулише заштита животне средине, применљива на прехрамбену технологију.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеСтудентима ће бити објашњен начин регулисања безбедности и квалитета хране у односу на историјске и актуелне факторе који одређују безбедност и квалитет хране, појмови и релевантне институције. Биће упознати са вертикалном и хоризонталном регулативом која уређује област безбедности и квалитета хране у РС и ЕУ. Посебно ће бити објашњени поступци битни за усклађивање закона РС са законима ЕУ.
    Садржај практичне наставеКроз тимски рад – за изабрани производ/технологију, студент(и) ће саставити листу усаглашености са законима из области безбедности и квалитета и заштите животне средине коју дати производ мора да испуни да би могао да се пласира/извезе на тржиште Европске Уније.
    Литература
    1. Материјали (презентације) са предавања. Закони Републике Србије и Европске Уније
    2. Szajkowska (2012): Regulating food law. Risk analysis and the precautionary principle as general principles of EU food law, WUR
    3. N. D. Fortin (2009). Food Regulation: Law, Science, Policy, and Practice. Wiley and Sons
    4. P. A. Curtis (2005). Guide to Food Laws and Regulations. Wiley-Blackwell
    5. J. L. Summers, E. J. Campbell (2007). Food Labeling Compliance Review, 4th Edition
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    53
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом одржаће се у свим областима у различитим односима. Студент се током целог семестра оцењује, а предвиђен је један семинарски рад и колоквијум.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит60
    Практична настава5Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари20