М-УБ-14-РЕГБ - Регулатива безбедности, квалитета и животне средине у прехрамбеној индустрији
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Регулатива безбедности, квалитета и животне средине у прехрамбеној индустрији | |||
| Акроним | М-УБ-14-РЕГБ | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом хране | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Циљ овог предмета је да се студенти упознају са законском регулативом Републике Србије и Европске Уније из области безбедности хране, квалитета и животне средине у области производње хране. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Након положеног испита студенти би требало да буду оспособљени да: Познају и анализирају најбитније законске одредбе којима се регулише безбедност и квалитет хране у Републици Србији и Европској Унији. Познају и анализирају најбитније законске одредбе којима се регулише заштита животне средине, применљива на прехрамбену технологију. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Студентима ће бити објашњен начин регулисања безбедности и квалитета хране у односу на историјске и актуелне факторе који одређују безбедност и квалитет хране, појмови и релевантне институције. Биће упознати са вертикалном и хоризонталном регулативом која уређује област безбедности и квалитета хране у РС и ЕУ. Посебно ће бити објашњени поступци битни за усклађивање закона РС са законима ЕУ. | |||
| Садржај практичне наставе | Кроз тимски рад – за изабрани производ/технологију, студент(и) ће саставити листу усаглашености са законима из области безбедности и квалитета и заштите животне средине коју дати производ мора да испуни да би могао да се пласира/извезе на тржиште Европске Уније. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 5 | 3 | |||
| Методе извођења наставе | Теоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом одржаће се у свим областима у различитим односима. Студент се током целог семестра оцењује, а предвиђен је један семинарски рад и колоквијум. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 60 | |
| Практична настава | 5 | Усмени испит | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 10 | |||
| Семинари | 20 | |||
