Навигација

М-УБ-14-МТБХ - Методе и технике унапређења безбедности хране

Спецификација предмета
НазивМетоде и технике унапређења безбедности хране
АкронимМ-УБ-14-МТБХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом хране
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаНаучити како применити нове палете концепта и алата који могућују на нивоу прозводног погона стварање иновативне основе за унапређење безбедности хране у виду: боље контроле процеса и проивода, мерљиво померање граница рока трајања и позитивно померање односа ризик/корист при оптимизацији производних процеса и формулације производа.
    Исходи учења (стечена знања)После наставе, теоријских вежби и положеног испита, студенти ће моћи да примене научена оруђа на конкретним примерима и задацима из прехрамбене индустрије.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеВођени разним кризама безбедности хране и високим притиском из компетентних институција европска прехрамбена индустрија улаже много напора да постигне захтевани ниво безбедности хране. Менаџмент системи (ФСМС) који су направљени да контролишу и осигурају безбедност хране производа ће бити подвргнути испитивањем горе поменутих оруђа како би се унапредило њихово функционисање.
    Садржај практичне наставеСтуденти ће научити примену различитих анализа метода за интерпретацију резултата за идентификацију кластера компанија са сличним контекстом, ФСМС активностима и профилима ФС перформанси. За ову врху студенти ће вежбати посебне технике у Microsoft Excel.
    Литература
    1. Jacxsens, L., J. Kussaga, P. A. Luning, M. Van der Spiegel, F. Devlieghere, and M. Uyttendaele, 2009, A Microbial Assessment Scheme to measure microbial performance of Food Safety Management Systems: International Journal of Food Microbiology, v. 134, no. 1-2, p. 113-125
    2. Jacxsens, L., P. A. Luning, J. G. A. J. van der Vorst, F. Devlieghere, R. Leemans, and M. Uyttendaele, 2010, Simulation modelling and risk assessment as tools to identify the impact of climate change on microbiological food safety - The case study of fresh produce supply chain: Food Research International, v. 43, no. 7, p. 1925-1935
    3. Main, D. C. J., and S. Mullan, 2012, Economic, education, encouragement and enforcement influences within farm assurance schemes: Animal Welfare, v. 21, p. 107-111
    4. Oses, S. M., P. A. Luning, L. Jacxsens, S. Santillana, I. Jaime, and J. Rovira, 2012, Food safety management system performance in the lamb chain: Food Control, v. 25, no. 2, p. 493-500
    5. Sampers, I., L. Jacxsens, P. A. Luning, W. J. Marcelis, A. Dumoulin, and M. Uyttendaele, 2010, Performance of Food Safety Management Systems in Poultry Meat Preparation Processing Plants in Relation to Campylobacter spp. Contamination: Journal of Food Protection, v. 73, no. 8, p. 1447-1457
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    53
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз интерактивна предавања и вежбе. Предвиђен је и један колоквијум, усмена презентација студената, семинарски рад и писане вежбе. Присуство предавањима и вежбама је обавезно.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит60
    Практична настава5Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари10