Navigacija

M-UB-14-MTBH - Metode i tehnike unapređenja bezbednosti hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Metode i tehnike unapređenja bezbednosti hrane
Akronim M-UB-14-MTBH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Naučiti kako primeniti nove palete koncepta i alata koji mogućuju na nivou prozvodnog pogona stvaranje inovativne osnove za unapređenje bezbednosti hrane u vidu: bolje kontrole procesa i proivoda, merljivo pomeranje granica roka trajanja i pozitivno pomeranje odnosa rizik/korist pri optimizaciji proizvodnih procesa i formulacije proizvoda.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Posle nastave, teorijskih vežbi i položenog ispita, studenti će moći da primene naučena oruđa na konkretnim primerima i zadacima iz prehrambene industrije.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Vođeni raznim krizama bezbednosti hrane i visokim pritiskom iz kompetentnih institucija evropska prehrambena industrija ulaže mnogo napora da postigne zahtevani nivo bezbednosti hrane. Menadžment sistemi (FSMS) koji su napravljeni da kontrolišu i osiguraju bezbednost hrane proizvoda će biti podvrgnuti ispitivanjem gore pomenutih oruđa kako bi se unapredilo njihovo funkcionisanje.
    Sadržaj praktične nastave Studenti će naučiti primenu različitih analiza metoda za interpretaciju rezultata za identifikaciju klastera kompanija sa sličnim kontekstom, FSMS aktivnostima i profilima FS performansi. Za ovu vrhu studenti će vežbati posebne tehnike u Microsoft Excel.
    Literatura
    1. Jacxsens, L., J. Kussaga, P. A. Luning, M. Van der Spiegel, F. Devlieghere, and M. Uyttendaele, 2009, A Microbial Assessment Scheme to measure microbial performance of Food Safety Management Systems: International Journal of Food Microbiology, v. 134, no. 1-2, p. 113-125
    2. Jacxsens, L., P. A. Luning, J. G. A. J. van der Vorst, F. Devlieghere, R. Leemans, and M. Uyttendaele, 2010, Simulation modelling and risk assessment as tools to identify the impact of climate change on microbiological food safety - The case study of fresh produce supply chain: Food Research International, v. 43, no. 7, p. 1925-1935
    3. Main, D. C. J., and S. Mullan, 2012, Economic, education, encouragement and enforcement influences within farm assurance schemes: Animal Welfare, v. 21, p. 107-111
    4. Oses, S. M., P. A. Luning, L. Jacxsens, S. Santillana, I. Jaime, and J. Rovira, 2012, Food safety management system performance in the lamb chain: Food Control, v. 25, no. 2, p. 493-500
    5. Sampers, I., L. Jacxsens, P. A. Luning, W. J. Marcelis, A. Dumoulin, and M. Uyttendaele, 2010, Performance of Food Safety Management Systems in Poultry Meat Preparation Processing Plants in Relation to Campylobacter spp. Contamination: Journal of Food Protection, v. 73, no. 8, p. 1447-1457
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 3
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz interaktivna predavanja i vežbe. Predviđen je i jedan kolokvijum, usmena prezentacija studenata, seminarski rad i pisane vežbe. Prisustvo predavanjima i vežbama je obavezno.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 60
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 10