Навигација

М-ЗА-14-ЗСВВ - Заштита животне средине у воћарству и виноградарству

Спецификација предмета
НазивЗаштита животне средине у воћарству и виноградарству
АкронимМ-ЗА-14-ЗСВВ
Студијски програмЗаштита животне средине у пољопривреди
МодулЗаштита животне средине у пољопривреди
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаДа омогући студенту стицање знања о агро-екосистему и еколошком потенцијалу воћњака и винограда, њихову `еколошку инфраструктуру`, корисну и штетну флору и фауну, кључне штеточине и њихове антагонисте, формирање и одржавање еколошке инфраструктуре. Разматраће се улога биоиндикатора у заштити животне средине у воћњацима и виноградима, као и основни принципи органске производње воћа и грожђа.
    Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да покаже темељно познавање и разумевање предности и недостатака монокултуре у воћараству и виноградарству и да сагледа и усвоји појмове: »еколошка инфраструктура«, «мултуфункционална пољопривреда», «функционални биодиверзитет», «конзервација биолошке контроле и еколошке инфраструктуре».
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеСагледавање воћњака и винограда као монокултуре, познавање узрока дисфункције стања агроекосистема, правци остваривања уређеног екосистама, диверзитет екосистема, повезаност екосистема са околином, механизми за побољшање стања агроекосистема, мере за побољшање функционалности биодиверзитета. Биоиндикатори.
    Садржај практичне наставеНа сваком часу студент ће уз коришћење скрипте попуњавати тест. То ће бити начин да савлада основно градиво. Материјал са интернета (из одговарјуће области) ће бити понуђен студенту да додатно савлада део педемта. Теренска вежба биће организована 1-3 по завршеној области. Семинарски рад је обавезан и део је испита, може да буде тимски, ако има више учесника, или индивидуални.
    Литература
    1. Cubison, S. 2009. Organic fruit prduction and viticulture, a complete guide. The Crowood Press Ltd, Ramsbury, Marlborough, UK.
    2. Boller, E.F., Fritz, H., Poehling H.M. (2004): Ecological Infrastructures. Idea book on Functional Biodiversity at the Farm Level Temperate Zones of Europe. Swiss Centre for Agricultural Extension and Rural Development (LBL) ISBN 3-906776-07-7 www.lbl.ch
    3. Lind, K., Lafer, G., Schloffer, K., Innerhofer G., Meister, H. 2003. Organic fruit growing. CABI Publishing, Wallingford, Oxon, UK.
    4. Chehregani, A., Malayeri, B. E. 2007. Removal of Heavy Metals by Native Accumulator Plants. International journal of agriculture & biology 9(3): 462–465.
    5. Pankhurst, C., Doube, B.M., Gupta V. V. S. R. (eds.). 1997. Biological indicators of Soil Health. CABI Publishing, Wallingford, Oxon, UK.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом, семинари, консултације и менторски рад са студентима
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20