Navigacija

M-ZA-14-ZSVV - Zaštita životne sredine u voćarstvu i vinogradarstvu

Specifikacija predmeta
Naziv Zaštita životne sredine u voćarstvu i vinogradarstvu
Akronim M-ZA-14-ZSVV
Studijski program Zaštita životne sredine u poljoprivredi
Modul Zaštita životne sredine u poljoprivredi
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Da omogući studentu sticanje znanja o agro-ekosistemu i ekološkom potencijalu voćnjaka i vinograda, njihovu `ekološku infrastrukturu`, korisnu i štetnu floru i faunu, ključne štetočine i njihove antagoniste, formiranje i održavanje ekološke infrastrukture. Razmatraće se uloga bioindikatora u zaštiti životne sredine u voćnjacima i vinogradima, kao i osnovni principi organske proizvodnje voća i grožđa.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da pokaže temeljno poznavanje i razumevanje prednosti i nedostataka monokulture u voćarastvu i vinogradarstvu i da sagleda i usvoji pojmove: »ekološka infrastruktura«, «multufunkcionalna poljoprivreda», «funkcionalni biodiverzitet», «konzervacija biološke kontrole i ekološke infrastrukture».
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Sagledavanje voćnjaka i vinograda kao monokulture, poznavanje uzroka disfunkcije stanja agroekosistema, pravci ostvarivanja uređenog ekosistama, diverzitet ekosistema, povezanost ekosistema sa okolinom, mehanizmi za poboljšanje stanja agroekosistema, mere za poboljšanje funkcionalnosti biodiverziteta. Bioindikatori.
    Sadržaj praktične nastave Na svakom času student će uz korišćenje skripte popunjavati test. To će biti način da savlada osnovno gradivo. Materijal sa interneta (iz odgovarjuće oblasti) će biti ponuđen studentu da dodatno savlada deo pedemta. Terenska vežba biće organizovana 1-3 po završenoj oblasti. Seminarski rad je obavezan i deo je ispita, može da bude timski, ako ima više učesnika, ili individualni.
    Literatura
    1. Cubison, S. 2009. Organic fruit prduction and viticulture, a complete guide. The Crowood Press Ltd, Ramsbury, Marlborough, UK.
    2. Boller, E.F., Fritz, H., Poehling H.M. (2004): Ecological Infrastructures. Idea book on Functional Biodiversity at the Farm Level Temperate Zones of Europe. Swiss Centre for Agricultural Extension and Rural Development (LBL) ISBN 3-906776-07-7 www.lbl.ch
    3. Lind, K., Lafer, G., Schloffer, K., Innerhofer G., Meister, H. 2003. Organic fruit growing. CABI Publishing, Wallingford, Oxon, UK.
    4. Chehregani, A., Malayeri, B. E. 2007. Removal of Heavy Metals by Native Accumulator Plants. International journal of agriculture & biology 9(3): 462–465.
    5. Pankhurst, C., Doube, B.M., Gupta V. V. S. R. (eds.). 1997. Biological indicators of Soil Health. CABI Publishing, Wallingford, Oxon, UK.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, seminari, konsultacije i mentorski rad sa studentima
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20