Навигација

М-ВВ-14-ВИН - Винарство

Спецификација предмета
НазивВинарство
АкронимМ-ВВ-14-ВИН
Студијски програмПољопривреда
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предмета1. знања о грожђу као сировини за производњу вина, важнијим чиниоцима који утичу на квалитет шире и карактер вина, производњи белих, розе, ружичастих и црвених вина, нези и одлежавању вина; 2. вештина како би био у стању да током поступка производње управља квалитетом сировине и готовог производа,; 3. прилагођавања технолошког поступка прераде грожђа сходно његовом квалитету и типу вина.
    Исходи учења (стечена знања)1. Познаје грожђе као сировину за производњу вина; 2.Познаје хемијски састав шире; 3.Познаје важније чиниоце који утичу на квалитет грожђа и карактер вина;4. Познаје технолошке поступке производње белих, розе, ружичастих и црвених вина.5. Стекне практична знања о одржавању винских судова; 6. Стекне практична знања о препознавању одређених недостатака винa;
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Историјат винарства 2. Познавање грожђа 3. Хемијски састав шире 4. Фазе развоја бобице грожђа 5. Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и карактер вина; 6. Корекција садржаја шећера и киселина у шири: примена сахарозе и концентроване шире, ацидификација и деацидификација; 7. Вински судови; 8. Прерада грожђа: производња белих, розе, ружичастих и црвених вина.
    Садржај практичне наставе
    Литература
    1. 1. Милосављевић, М., Јовић, С. (1999): Грожђе и вино. Београд. 2. Радовановић, В. (1986): Технологија вина. Грађевинска књига, Београд. 3. Блесић, М. (2016): Технологија вина, Пољопривредно-прехрамбени факултет, Сарајево. 4. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. (2006): Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd. 5. Jackson, R. (2002): Wine Tasting. A Professional Handbook. UK, London: El
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари