М-ВВ-14-ВИН - Винарство
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Винарство | |||
| Акроним | М-ВВ-14-ВИН | |||
| Студијски програм | Пољопривреда | |||
| Модул | Воћарство и виноградарство | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | 1. знања о грожђу као сировини за производњу вина, важнијим чиниоцима који утичу на квалитет шире и карактер вина, производњи белих, розе, ружичастих и црвених вина, нези и одлежавању вина; 2. вештина како би био у стању да током поступка производње управља квалитетом сировине и готовог производа,; 3. прилагођавања технолошког поступка прераде грожђа сходно његовом квалитету и типу вина. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | 1. Познаје грожђе као сировину за производњу вина; 2.Познаје хемијски састав шире; 3.Познаје важније чиниоце који утичу на квалитет грожђа и карактер вина;4. Познаје технолошке поступке производње белих, розе, ружичастих и црвених вина.5. Стекне практична знања о одржавању винских судова; 6. Стекне практична знања о препознавању одређених недостатака винa; | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | 1. Историјат винарства 2. Познавање грожђа 3. Хемијски састав шире 4. Фазе развоја бобице грожђа 5. Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и карактер вина; 6. Корекција садржаја шећера и киселина у шири: примена сахарозе и концентроване шире, ацидификација и деацидификација; 7. Вински судови; 8. Прерада грожђа: производња белих, розе, ружичастих и црвених вина. | |||
| Садржај практичне наставе | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | ||||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
| Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 30 | |||
| Семинари | ||||
