M-VV-14-VIN - Vinarstvo
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Vinarstvo | |||
| Akronim | M-VV-14-VIN | |||
| Studijski program | Poljoprivreda | |||
| Modul | Voćarstvo i vinogradarstvo | |||
| Tip studija | master akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | 1. znanja o grožđu kao sirovini za proizvodnju vina, važnijim činiocima koji utiču na kvalitet šire i karakter vina, proizvodnji belih, roze, ružičastih i crvenih vina, nezi i odležavanju vina; 2. veština kako bi bio u stanju da tokom postupka proizvodnje upravlja kvalitetom sirovine i gotovog proizvoda,; 3. prilagođavanja tehnološkog postupka prerade grožđa shodno njegovom kvalitetu i tipu vina. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | 1. Poznaje grožđe kao sirovinu za proizvodnju vina; 2.Poznaje hemijski sastav šire; 3.Poznaje važnije činioce koji utiču na kvalitet grožđa i karakter vina;4. Poznaje tehnološke postupke proizvodnje belih, roze, ružičastih i crvenih vina.5. Stekne praktična znanja o održavanju vinskih sudova; 6. Stekne praktična znanja o prepoznavanju određenih nedostataka vina; | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | 1. Istorijat vinarstva 2. Poznavanje grožđa 3. Hemijski sastav šire 4. Faze razvoja bobice grožđa 5. Važniji činioci koji utiču na kvalitet šire i karakter vina; 6. Korekcija sadržaja šećera i kiselina u širi: primena saharoze i koncentrovane šire, acidifikacija i deacidifikacija; 7. Vinski sudovi; 8. Prerada grožđa: proizvodnja belih, roze, ružičastih i crvenih vina. | |||
| Sadržaj praktične nastave | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 60 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 30 | |||
| Seminari | ||||
