Навигација

М-ВВ-14-БОВВ - Биотехнологија у оплемењивању воћака и винове лозе

Спецификација предмета
НазивБиотехнологија у оплемењивању воћака и винове лозе
АкронимМ-ВВ-14-БОВВ
Студијски програмПољопривреда
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о значају биотехнологије; различитим методама културе биљних ткива које се примењују у оплемењивању воћака и винове лозе; теоријским и практичним основама молекуларне генетике и технологије рекомбинантне ДНК; резултатима генетичких модификација код појединих врсти воћака и винове лозе.
    Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да буде оспособљен за практичну примену свих метода културе биљних ткива, електрофорезе, ланчане реакције полимеразе, секвенционирања и технологије рекомбинантне ДНК; успешно коришћење различитих тестова за утврђивање присуства трансгена у ГМ сортама; ефикасно учење, критичко мишљење, презентацију знања и евалуацију наставе и исхода учења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКултура биљних ткива; Tехнологија рекомбинантне ДНК (клонирање ДНК, електрофореза, ланчана реакција полимеразе, молекуларни маркери и мапирање гена); Генетички модификоване сорте воћака и винове лозе (ГМ сорте јабучастих, коштичавих, језграстих, јагодастих и суптропских врсти воћака, ГМ сорте винове лозе, законска регулатива при коришћењуи ГМ сорти, тестови за утврђивање присуства трансгена).
    Садржај практичне наставеПрипрема студената за рад у лабораторији за културу биљних ткива и молекуларно мапирање гена; Упознавање студената са најзначајнијим карактеристикама генетички модификованих сорти појединих врсти воћака и винове лозе.
    Литература
    1. Николић, Д. (2007): Биотехнологија у оплемењивању воћака и винове лозе. Пољопривредни факултет, Београд.
    2. Janick, J., Moore, J.N. (1996): Fruit breeding (Volume I – III). John Wiley and Sons, Inc.
    3. Jain, S. M., Brar, D. S., Ahloowalia, B. S. (2002): Molecular techniques in crop inprovement. Kluwer Academic Publishers.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене две провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20