Navigacija

M-VV-14-BOVV - Biotehnologija u oplemenjivanju voćaka i vinove loze

Specifikacija predmeta
Naziv Biotehnologija u oplemenjivanju voćaka i vinove loze
Akronim M-VV-14-BOVV
Studijski program Poljoprivreda
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o značaju biotehnologije; različitim metodama kulture biljnih tkiva koje se primenjuju u oplemenjivanju voćaka i vinove loze; teorijskim i praktičnim osnovama molekularne genetike i tehnologije rekombinantne DNK; rezultatima genetičkih modifikacija kod pojedinih vrsti voćaka i vinove loze.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da bude osposobljen za praktičnu primenu svih metoda kulture biljnih tkiva, elektroforeze, lančane reakcije polimeraze, sekvencioniranja i tehnologije rekombinantne DNK; uspešno korišćenje različitih testova za utvrđivanje prisustva transgena u GM sortama; efikasno učenje, kritičko mišljenje, prezentaciju znanja i evaluaciju nastave i ishoda učenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Kultura biljnih tkiva; Tehnologija rekombinantne DNK (kloniranje DNK, elektroforeza, lančana reakcija polimeraze, molekularni markeri i mapiranje gena); Genetički modifikovane sorte voćaka i vinove loze (GM sorte jabučastih, koštičavih, jezgrastih, jagodastih i suptropskih vrsti voćaka, GM sorte vinove loze, zakonska regulativa pri korišćenjui GM sorti, testovi za utvrđivanje prisustva transgena).
    Sadržaj praktične nastave Priprema studenata za rad u laboratoriji za kulturu biljnih tkiva i molekularno mapiranje gena; Upoznavanje studenata sa najznačajnijim karakteristikama genetički modifikovanih sorti pojedinih vrsti voćaka i vinove loze.
    Literatura
    1. Nikolić, D. (2007): Biotehnologija u oplemenjivanju voćaka i vinove loze. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    2. Janick, J., Moore, J.N. (1996): Fruit breeding (Volume I – III). John Wiley and Sons, Inc.
    3. Jain, S. M., Brar, D. S., Ahloowalia, B. S. (2002): Molecular techniques in crop inprovement. Kluwer Academic Publishers.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20