О-УБ-14-ГОТХ - Технологија готове хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Технологија готове хране | |||
| Акроним | О-УБ-14-ГОТХ | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | |||
| Тип студија | основне академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање знања и вештина о нутритивним и технолошким карактеристикама пољопривредних производа као основних сировина, технолошким својствима адитива и других помоћних сировина за производњу хране, као и основе поступка обраде и прераде непрерађених намирница. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса из овог предмета студент треба да буде способан да дефинише параметре квалитета сировина, да правилно води технолошке поступке производње готове хране и да врши анализу параметара квалитета готовог производа. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Принципи исхране; Параметри квалитета сировина; Нутритивна, енергетска, биолошка вредност намирница; Начини преношења топлоте, Поступци суве и влажне топлотне обраде намирница; Технолошки поступци добијања различитих готових прехрамбених производа (супе, мајонез, готова јела, дечија храна итд). | |||
| Садржај практичне наставе | Израчунавање енергетске вредности хране; Контрола квалитета сировина и готових производа; | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | Теоријска и интерактивна настава уз рачунске и лабораторијске вежбе. Сви студенти раде два теста знања и разумевања. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 20 | |
| Практична настава | 5 | Усмени испит | 40 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 30 | |||
| Семинари | ||||
