Назив | Прерада грожђа |
---|
Акроним | О-ХК-14-ПРГ |
---|
Студијски програм | Биљна производња |
---|
Модул | Хортикултура |
---|
Тип студија | основне академске студије |
---|
Наставник (предавач) | |
---|
Наставник/сарадник (вежбе) | |
---|
Наставник/сарадник (ДОН) | |
---|
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | изборни |
---|
Условљност другим предметима | | Облик условљености | |
---|
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање: знања о грожђу као сировини за производњу вина,
хемијском саставу шире, динамици важнијих састојака током фенофаза сазревања грожђа, важнијим
чиниоцима који утичу на квалитет шире и карактер вина, критеријумима за одређивање зрелости и
времена бербе грожђа, корекцији хемијског састава шире, винским судовима и технологији производње вина. |
---|
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже познавање (разумевање): грожђа као сировине за производњу вина, хемијског
састава шире и динамике важнијих састојака током фенофаза сазревања грожђа, важнијих чиниоца који
утичу на квалитет грожђа и карактер вина те овлада технологијом производње белих, ружичастих и црвених вина. |
---|
Садржај теоријске наставе | Увод: историјат винарства и виноградарства; Познавање грожђа као сировине за производњу вина; Хемијски састав шире; Фазе зрелости грожђа; Корекција садржаја шећера и киселина у шири; Вински подруми; Вински судови; Технологија производње белих, ружичастих и црвених вина; Алкохолна и малолактичка ферментација; Нега, бистрење и стабилизација вина; Недостаци, мане и кваренја вина; Сазревање вина. |
---|
Садржај практичне наставе | Одређивање механичког састава грозда, одређивање количине шећера у шири, поправка количине
шећера у шири, одређивање титриљивог ацидитета шире и вина, корекција ацидитета. Одређивање
количине слободног и укупног сумпордиоксида, одређивање количине
испарљивих киселина, количине укупних фенолних једињења, интензитета и нијансе боје и количине целокупне винске киселине. |
---|