Naziv |
Prerada grožđa |
Akronim |
O-HK-14-PRG |
Studijski program |
Biljna proizvodnja |
Modul |
Hortikultura |
Tip studija |
osnovne akademske studije |
Nastavnik (predavač) |
|
Nastavnik/saradnik (vežbe) |
|
Nastavnik/saradnik (DON) |
|
Broj ESPB |
5.0 |
Status predmeta |
izborni |
Uslovljnost drugim predmetima |
|
Oblik uslovljenosti |
|
Ciljevi izučavanja predmeta |
Predmet treba da omogući studentu sticanje: znanja o grožđu kao sirovini za proizvodnju vina,
hemijskom sastavu šire, dinamici važnijih sastojaka tokom fenofaza sazrevanja grožđa, važnijim
činiocima koji utiču na kvalitet šire i karakter vina, kriterijumima za određivanje zrelosti i
vremena berbe grožđa, korekciji hemijskog sastava šire, vinskim sudovima i tehnologiji proizvodnje vina. |
Ishodi učenja (stečena znanja) |
Student treba da pokaže poznavanje (razumevanje): grožđa kao sirovine za proizvodnju vina, hemijskog
sastava šire i dinamike važnijih sastojaka tokom fenofaza sazrevanja grožđa, važnijih činioca koji
utiču na kvalitet grožđa i karakter vina te ovlada tehnologijom proizvodnje belih, ružičastih i crvenih vina. |
Sadržaj teorijske nastave |
Uvod: istorijat vinarstva i vinogradarstva; Poznavanje grožđa kao sirovine za proizvodnju vina; Hemijski sastav šire; Faze zrelosti grožđa; Korekcija sadržaja šećera i kiselina u širi; Vinski podrumi; Vinski sudovi; Tehnologija proizvodnje belih, ružičastih i crvenih vina; Alkoholna i malolaktička fermentacija; Nega, bistrenje i stabilizacija vina; Nedostaci, mane i kvarenja vina; Sazrevanje vina. |
Sadržaj praktične nastave |
Određivanje mehaničkog sastava grozda, određivanje količine šećera u širi, popravka količine
šećera u širi, određivanje titriljivog aciditeta šire i vina, korekcija aciditeta. Određivanje
količine slobodnog i ukupnog sumpordioksida, određivanje količine
isparljivih kiselina, količine ukupnih fenolnih jedinjenja, intenziteta i nijanse boje i količine celokupne vinske kiseline. |