Navigacija

O-HK-14-PRG - Prerada grožđa

Specifikacija predmeta
Naziv Prerada grožđa
Akronim O-HK-14-PRG
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Hortikultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje: znanja o grožđu kao sirovini za proizvodnju vina, hemijskom sastavu šire, dinamici važnijih sastojaka tokom fenofaza sazrevanja grožđa, važnijim činiocima koji utiču na kvalitet šire i karakter vina, kriterijumima za određivanje zrelosti i vremena berbe grožđa, korekciji hemijskog sastava šire, vinskim sudovima i tehnologiji proizvodnje vina.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje (razumevanje): grožđa kao sirovine za proizvodnju vina, hemijskog sastava šire i dinamike važnijih sastojaka tokom fenofaza sazrevanja grožđa, važnijih činioca koji utiču na kvalitet grožđa i karakter vina te ovlada tehnologijom proizvodnje belih, ružičastih i crvenih vina.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod: istorijat vinarstva i vinogradarstva; Poznavanje grožđa kao sirovine za proizvodnju vina; Hemijski sastav šire; Faze zrelosti grožđa; Korekcija sadržaja šećera i kiselina u širi; Vinski podrumi; Vinski sudovi; Tehnologija proizvodnje belih, ružičastih i crvenih vina; Alkoholna i malolaktička fermentacija; Nega, bistrenje i stabilizacija vina; Nedostaci, mane i kvarenja vina; Sazrevanje vina.
    Sadržaj praktične nastave Određivanje mehaničkog sastava grozda, određivanje količine šećera u širi, popravka količine šećera u širi, određivanje titriljivog aciditeta šire i vina, korekcija aciditeta. Određivanje količine slobodnog i ukupnog sumpordioksida, određivanje količine isparljivih kiselina, količine ukupnih fenolnih jedinjenja, intenziteta i nijanse boje i količine celokupne vinske kiseline.
    Literatura
    1. Jović, S., Milisavljević, M. (2004). Grožđe i vino. Agena, Beograd
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave 2+2
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20