Навигација

О-ВВ-14-ПВО3 - Посебно воћарство 3

Спецификација предмета
НазивПосебно воћарство 3
АкронимО-ВВ-14-ПВО3
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање знања из таксономије и морфологије, сортимента, физиологије, екологије, као и специфичности мера неге јагодастих воћака (јагода, малина, купина, боровница, брусница, огрозд, рибизла, и аронија). Студент треба да се оспособи за правилан избор места, положаја и земљишта за заснивање засада, избор сорти и система гајења, садњу и примену агротехничких и помотехничких мера.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање и разумевање биолошких особина јагодастих врста воћака, специфичности технологије гајења, дескрипцију и препознавање сорти, утврђивање погодности агроеколошких услова за гајење ових воћака, као и за подизање и одржавање засада поменутих врста воћака.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет је подељен на осам поглавља: 1) Јагода, 2) Малина, 3) Купина 4) Рибизла, 5) Огрозд, 6) Боровница, 7) Брусница, 8) Аронија.У оквиру сваког поглавља обрадиће се следеће методске јединице: Привредни значај, Порекло и распрострањеност, Систематско место и родоначелници, Морфолошке и физиолошке особине, Сорте, Екологија и Специфичности технологије гајења.
    Садржај практичне наставеУпознавање са особинама привредно најзначајнијих сорти јагоде, малине, купине, боровнице, бруснице, ароније, огрозда, црне, црвене и беле рибизле. Примена метода за опис и детерминацију сорти јагодастих врста воћака, као и за оцењивање квалитета плода (спољашњег изгледа и укуса).
    Литература
    1. Миливојевић, Ј. (2018). Посебно воћарство 3 – Јагодасте воћке. Пољопривредни факултет Унив. у Београду
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    42
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања20Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари