Navigacija

O-VV-14-PVO3 - Posebno voćarstvo 3

Specifikacija predmeta
Naziv Posebno voćarstvo 3
Akronim O-VV-14-PVO3
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja iz taksonomije i morfologije, sortimenta, fiziologije, ekologije, kao i specifičnosti mera nege jagodastih voćaka (jagoda, malina, kupina, borovnica, brusnica, ogrozd, ribizla, i aronija). Student treba da se osposobi za pravilan izbor mesta, položaja i zemljišta za zasnivanje zasada, izbor sorti i sistema gajenja, sadnju i primenu agrotehničkih i pomotehničkih mera.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje i razumevanje bioloških osobina jagodastih vrsta voćaka, specifičnosti tehnologije gajenja, deskripciju i prepoznavanje sorti, utvrđivanje pogodnosti agroekoloških uslova za gajenje ovih voćaka, kao i za podizanje i održavanje zasada pomenutih vrsta voćaka.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet je podeljen na osam poglavlja: 1) Jagoda, 2) Malina, 3) Kupina 4) Ribizla, 5) Ogrozd, 6) Borovnica, 7) Brusnica, 8) Aronija.U okviru svakog poglavlja obradiće se sledeće metodske jedinice: Privredni značaj, Poreklo i rasprostranjenost, Sistematsko mesto i rodonačelnici, Morfološke i fiziološke osobine, Sorte, Ekologija i Specifičnosti tehnologije gajenja.
    Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa osobinama privredno najznačajnijih sorti jagode, maline, kupine, borovnice, brusnice, aronije, ogrozda, crne, crvene i bele ribizle. Primena metoda za opis i determinaciju sorti jagodastih vrsta voćaka, kao i za ocenjivanje kvaliteta ploda (spoljašnjeg izgleda i ukusa).
    Literatura
    1. Milivojević, J. (2018). Posebno voćarstvo 3 – Jagodaste voćke. Poljoprivredni fakultet Univ. u Beogradu
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 20 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari