Навигација

О-ВВ-14-ПВО2 - Посебно воћарство 2

Спецификација предмета
НазивПосебно воћарство 2
АкронимО-ВВ-14-ПВО2
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања из таксономије и морфологије, сортимента и подлога, најважнијих фенофаза, еколошких специфичности, као и специфичности агро- и помотехнике појединих врста коштичавих воћака (шљива, бресква, кајсија, трешња и вишња) и језграстих воћака (орах, леска, бадем, питоми кестен и др.).
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање и разумевање биолошких особина коштичавих и језграстих врста воћака, сорти и подлога, као и специфичности технологије гајења ових врста. На крају курса студент треба да буде оспособљен за препознавање сорти, утврђивање погодности агроеколошких услова за гајење коштичавих и језграстих воћака, као и за примену мера за подизање и одржавање засада.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет је подељен на два основна поглавља: 1) Коштичаве воћке и 2) Језграсте воћке. У оквиру поглавља Коштичаве воћке постоје четири потпоглавља која обухватају различите врсте коштичавих воћака: 1) Шљива, 2) Бресква, 3) Кајсија и 4) Трешња и вишња. У оквиру поглавља Језграсте воћке постоји пет потпоглавља: 1) Орах, 2) Леска, 3) Бадем, 4) Питоми кестен и 5) Остале језграсте воћке.
    Садржај практичне наставеУпознавање са особинама привредно најзначајнијих сорти шљиве, брескве, кајсије, трешње, вишње, ораха, леске и бадема. Примена метода за опис и детерминацију сорти коштичавих и језграстих врста воћака, као и за оцењивање квалитета плода (спољашњег изгледа и укуса).
    Литература
    1. Милатовић, Д. (2019). Шљива. Научно воћарско друштво Србије, Чачак.
    2. Милатовић, Д. (2013). Кајсија. Научно воћарско друштво Србије, Чачак.
    3. Милатовић, Д., Николић, М., Милетић, Н. (2015). Трешња и вишња, друго допуњено издање. Научно воћарско друштво Србије, Чачак.
    4. Јанковић, Д., Јанковић, С. (2014). Посебно воћарство 3 – Језграсте воћке. Пољопривредни факултет, Лешак.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    42
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене две провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања25Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми25
    Семинари