Navigacija

O-VV-14-PVO2 - Posebno voćarstvo 2

Specifikacija predmeta
Naziv Posebno voćarstvo 2
Akronim O-VV-14-PVO2
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja iz taksonomije i morfologije, sortimenta i podloga, najvažnijih fenofaza, ekoloških specifičnosti, kao i specifičnosti agro- i pomotehnike pojedinih vrsta koštičavih voćaka (šljiva, breskva, kajsija, trešnja i višnja) i jezgrastih voćaka (orah, leska, badem, pitomi kesten i dr.).
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje i razumevanje bioloških osobina koštičavih i jezgrastih vrsta voćaka, sorti i podloga, kao i specifičnosti tehnologije gajenja ovih vrsta. Na kraju kursa student treba da bude osposobljen za prepoznavanje sorti, utvrđivanje pogodnosti agroekoloških uslova za gajenje koštičavih i jezgrastih voćaka, kao i za primenu mera za podizanje i održavanje zasada.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet je podeljen na dva osnovna poglavlja: 1) Koštičave voćke i 2) Jezgraste voćke. U okviru poglavlja Koštičave voćke postoje četiri potpoglavlja koja obuhvataju različite vrste koštičavih voćaka: 1) Šljiva, 2) Breskva, 3) Kajsija i 4) Trešnja i višnja. U okviru poglavlja Jezgraste voćke postoji pet potpoglavlja: 1) Orah, 2) Leska, 3) Badem, 4) Pitomi kesten i 5) Ostale jezgraste voćke.
    Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa osobinama privredno najznačajnijih sorti šljive, breskve, kajsije, trešnje, višnje, oraha, leske i badema. Primena metoda za opis i determinaciju sorti koštičavih i jezgrastih vrsta voćaka, kao i za ocenjivanje kvaliteta ploda (spoljašnjeg izgleda i ukusa).
    Literatura
    1. Milatović, D. (2019). Šljiva. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    2. Milatović, D. (2013). Kajsija. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    3. Milatović, D., Nikolić, M., Miletić, N. (2015). Trešnja i višnja, drugo dopunjeno izdanje. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    4. Janković, D., Janković, S. (2014). Posebno voćarstvo 3 – Jezgraste voćke. Poljoprivredni fakultet, Lešak.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 25 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 25
    Seminari