Навигација

О-УБ-14-ПОМЛ - Познавање и обрада млека

Спецификација предмета
НазивПознавање и обрада млека
АкронимО-УБ-14-ПОМЛ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање теоријских и практичних знања о компонентама хемијског састава и физичко-хемијским својствима млека и факторима који утичу на његов квалитет; операцијама при пријему и примарној обради млека (пастеризација, стандардизација, хомогенизација); вештина вршења анализа основних параметара састава млека и тумачења резултата анализа, способности сагледавање регулаторних прописа у области.
    Исходи учења (стечена знања)Дефинише и објасни основни хемијски састав различитих врста млека; разуме основну структуру, својства и утицај различитих фактора на компоненте састава млека – млечна маст, протеини, лактоза, минералне материје; сагледава утицај фактора на физичко хемијска својства млека; разуме операције приликом пријема и примарне обраде млека, примени методе за испитивање састава млека и тумачи резултате,
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПроизводња и састав различитих врста млека; Млечна маст; Протеини, Лактоза, Остале компоненте састава:Физичко-хемијске и физичке особине млека: Пријем и примарна обрада млека:
    Садржај практичне наставеАнализа компонената млека
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит60
    Пројекти30
    Колоквијуми
    Семинари