О-УБ-14-ОФМ - Основи финансијског менаџмента
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Основи финансијског менаџмента | |||
Акроним | О-УБ-14-ОФМ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Стицање знања о основним појмовима уопште из области монетарних, јавних и пословних финансија. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Оспособљеност да се стечена знања самостално користе при организовању финансијске функције, при финансијском планирању и при вођењу финансијске политике предузећа у агропривреди. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Финансијски системи, Новац. Кредити, Банке и банкарски систем, Међународне финансије. Јавни приходи, Јавни расходи, увод у финансијски агробизнис менаџмент. Финансијска функција и повезаност са другим функцијама предузећа; организација финансијске функције, Финансијска политика и правила финансирања. Прибављање новчаних средстава, Ликвидност предузећа. | |||
Садржај практичне наставе | Израда семинарских радова по задатим темама из области монетарних, јавних и пословних финансија ињихова презентација на часовима. | |||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | 1. Усмено излагање и визуелна презентација уз коришћење одговарајуће опреме; 2. Интерактивна метода; 3. Консултације – директне и електронским путем | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 35 | |
Практична настава | Усмени испит | 60 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари |