О-УБ-14-ОВИН - Основи технологије вина
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Основи технологије вина | |||
Акроним | О-УБ-14-ОВИН | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | 1. знања о грожђу као сировини за производњу вина, о производњи белих, розе, ружичастих и црвених вина, нези и одлежавању вина, манама, недостацима и кварењима вина; 2. вештина како би био у стању да током поступка производње управља квалитетом сировине и готовог производа,3. способности решавања конкретних проблема и прилагођавања технолошког поступка прераде грожђа | |||
Исходи учења (стечена знања) | 1. Познаје основне чиниоце који утичу на квалитет и каректер вина; 2.Познаје важније чиниоце који утичу на квалитет вина; 3.Познаје технолошке процесе производње белих, розе, ружичастих и црвених вина; 4. Познаје недостатке, мане и кварења вина; 5. Стекне практична знања о одређивању најважнијих хемијских прараметара квалитета вина. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | 1. Увод: историјат винарства и виноградарства код нас и у свету; 2. Познавање грожђа као сировине за производнју вина; 3. Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и карактер вина; 4. Прерада грожђа: производња белих, розе, ружичастих и црвених вина; 5. Недостаци, мане и кварење вина; 6.Сензорне перцепције и сензорно оцењивање вина. | |||
Садржај практичне наставе | 1. Одређивање количине шећера у шири; 2. Одређивање титрабилног ацидитета шире и вина; 3. Одређивање количине алкохола у вину ебулиоскопом | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | 3 теоријска; 2 практична | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 90 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари |