Навигација

О-УБ-14-ОВИН - Основи технологије вина

Спецификација предмета
НазивОснови технологије вина
АкронимО-УБ-14-ОВИН
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предмета1. знања о грожђу као сировини за производњу вина, о производњи белих, розе, ружичастих и црвених вина, нези и одлежавању вина, манама, недостацима и кварењима вина; 2. вештина како би био у стању да током поступка производње управља квалитетом сировине и готовог производа,3. способности решавања конкретних проблема и прилагођавања технолошког поступка прераде грожђа
    Исходи учења (стечена знања)1. Познаје основне чиниоце који утичу на квалитет и каректер вина; 2.Познаје важније чиниоце који утичу на квалитет вина; 3.Познаје технолошке процесе производње белих, розе, ружичастих и црвених вина; 4. Познаје недостатке, мане и кварења вина; 5. Стекне практична знања о одређивању најважнијих хемијских прараметара квалитета вина.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Увод: историјат винарства и виноградарства код нас и у свету; 2. Познавање грожђа као сировине за производнју вина; 3. Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и карактер вина; 4. Прерада грожђа: производња белих, розе, ружичастих и црвених вина; 5. Недостаци, мане и кварење вина; 6.Сензорне перцепције и сензорно оцењивање вина.
    Садржај практичне наставе1. Одређивање количине шећера у шири; 2. Одређивање титрабилног ацидитета шире и вина; 3. Одређивање количине алкохола у вину ебулиоскопом
    Литература
    1. 1. Милосављевић, М., Јовић, С. Грожђе и вино. Београд: Агена, 1999; 2. Радовановић, В. Технологија вина. Београд: Грађевинска књига, 1986; 3. Блесић, М. Технологија вина. Сарајево: Пољопривредно-прехрамбени факултет, 2016; 4. Петровић, А. Практикум за Технологију вина. Београд: Пољопривредни факултет, 2022; Студентима се сваке године допуњује штампани материјал путем ажурираних ppt презентација
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставе3 теоријска; 2 практична
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит90
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари