O-UB-14-OVIN - Osnovi tehnologije vina
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Osnovi tehnologije vina | |||
| Akronim | O-UB-14-OVIN | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | 1. znanja o grožđu kao sirovini za proizvodnju vina, o proizvodnji belih, roze, ružičastih i crvenih vina, nezi i odležavanju vina, manama, nedostacima i kvarenjima vina; 2. veština kako bi bio u stanju da tokom postupka proizvodnje upravlja kvalitetom sirovine i gotovog proizvoda,3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema i prilagođavanja tehnološkog postupka prerade grožđa | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | 1. Poznaje osnovne činioce koji utiču na kvalitet i karekter vina; 2.Poznaje važnije činioce koji utiču na kvalitet vina; 3.Poznaje tehnološke procese proizvodnje belih, roze, ružičastih i crvenih vina; 4. Poznaje nedostatke, mane i kvarenja vina; 5. Stekne praktična znanja o određivanju najvažnijih hemijskih prarametara kvaliteta vina. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | 1. Uvod: istorijat vinarstva i vinogradarstva kod nas i u svetu; 2. Poznavanje grožđa kao sirovine za proizvodnju vina; 3. Važniji činioci koji utiču na kvalitet šire i karakter vina; 4. Prerada grožđa: proizvodnja belih, roze, ružičastih i crvenih vina; 5. Nedostaci, mane i kvarenje vina; 6.Senzorne percepcije i senzorno ocenjivanje vina. | |||
| Sadržaj praktične nastave | 1. Određivanje količine šećera u širi; 2. Određivanje titrabilnog aciditeta šire i vina; 3. Određivanje količine alkohola u vinu ebulioskopom | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | 3 teorijska; 2 praktična | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 90 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | ||||
