Navigacija

O-UB-14-OVIN - Osnovi tehnologije vina

Specifikacija predmeta
Naziv Osnovi tehnologije vina
Akronim O-UB-14-OVIN
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta 1. znanja o grožđu kao sirovini za proizvodnju vina, o proizvodnji belih, roze, ružičastih i crvenih vina, nezi i odležavanju vina, manama, nedostacima i kvarenjima vina; 2. veština kako bi bio u stanju da tokom postupka proizvodnje upravlja kvalitetom sirovine i gotovog proizvoda,3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema i prilagođavanja tehnološkog postupka prerade grožđa
    Ishodi učenja (stečena znanja) 1. Poznaje osnovne činioce koji utiču na kvalitet i karekter vina; 2.Poznaje važnije činioce koji utiču na kvalitet vina; 3.Poznaje tehnološke procese proizvodnje belih, roze, ružičastih i crvenih vina; 4. Poznaje nedostatke, mane i kvarenja vina; 5. Stekne praktična znanja o određivanju najvažnijih hemijskih prarametara kvaliteta vina.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Uvod: istorijat vinarstva i vinogradarstva kod nas i u svetu; 2. Poznavanje grožđa kao sirovine za proizvodnju vina; 3. Važniji činioci koji utiču na kvalitet šire i karakter vina; 4. Prerada grožđa: proizvodnja belih, roze, ružičastih i crvenih vina; 5. Nedostaci, mane i kvarenje vina; 6.Senzorne percepcije i senzorno ocenjivanje vina.
    Sadržaj praktične nastave 1. Određivanje količine šećera u širi; 2. Određivanje titrabilnog aciditeta šire i vina; 3. Određivanje količine alkohola u vinu ebulioskopom
    Literatura
    1. 1. Milosavljević, M., Jović, S. Grožđe i vino. Beograd: Agena, 1999; 2. Radovanović, V. Tehnologija vina. Beograd: Građevinska knjiga, 1986; 3. Blesić, M. Tehnologija vina. Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, 2016; 4. Petrović, A. Praktikum za Tehnologiju vina. Beograd: Poljoprivredni fakultet, 2022; Studentima se svake godine dopunjuje štampani materijal putem ažuriranih ppt prezentacija
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave 3 teorijska; 2 praktična
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 90
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari