Навигација

О-КВ-14-ОСОМ - Основи сомелијерства

Спецификација предмета
НазивОснови сомелијерства
АкронимО-КВ-14-ОСОМ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија конзервисања и врења
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предмета1. знања о винској култури као саставном делу опште културе савременог образованог човека, значају вина у духовном животу људи, благотворном деловању вина на здравље, значају вина у гастрономији; 2. вештина начина услуживања и сревирања вина и слагања вина и хране; 3. способности решавања конкретних проблема приликом отварања боце.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета студент треба да буде способан да: 1. Познаје чиниоце који утичу на квалитет и карактер вина, важније чиниоце квалитета вина; 2. Класификације вина према квалитетним категоријама; 3. Основе технолошког процеса производње белих, розе, ружичастих и црвених (црних) вина као и сцецијалних вина. 4. Слагање хране и вина.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Увод: Вино у митологији и античком свету. 2. Историјат виноградарства и винарства. 3. Квалитет вина и чиниоци који га дефинишу. 4. Основе технолошких поступака производње вина. 5. Основе технолошких постпака производње специјалних вина. 6. Недсотаци, мане и кварења вина. 7. Основе сензорског оцењивање вина. 8. Култура коришћења и уживања вина. 9. Основни принципи слагања вина и хране.
    Садржај практичне наставе1. Отварање боце и сензорска процена квалитета вина (мане, кварења); Наливање вина; Начини услиуживања и декантирања вина; Слагање вина и хране.
    Литература
    1. 1. Милосављевић, М., Јовић, С. Грожђе и вино. Београд: Агена, 1999; 2. Радовановић, В. Технологија вина. Београд: Грађевинска књига, 1986; 3. Блесић, М. Технологија вина. Сарајево: Пољопривредно-прехрамбени факултет, 2016;
    2. 4. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006; 5. Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. Handbook of Enology. Vol 2. The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006;
    3. 6. Jackson, R. Wine Tasting. A Professional Handbook. UK, London: Elsevier Academic Press, 2002; 7. Jackson, R. Wine Science 2nd Ed. Principles, Practice, Perception. UK, London: Elsevier Science & Technology Books, 2000; 8. Grainger, K. Wine Quality. Tasting and Selection. UK, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2009;
    4. 9. Harrington, R. Food and Wine Pairing. A Sensory Experience. USA, New Jersey: John Wiley & Sons Ltd, 2008; 10. Сл. гласник РС број 87/11. Правилник о начину и поступку производње и о квалитету стоних вина, као и вина са географским пореклом.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставе2+2
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари40