Navigacija

O-KV-14-OSOM - Osnovi somelijerstva

Specifikacija predmeta
Naziv Osnovi somelijerstva
Akronim O-KV-14-OSOM
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija konzervisanja i vrenja
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta 1. znanja o vinskoj kulturi kao sastavnom delu opšte kulture savremenog obrazovanog čoveka, značaju vina u duhovnom životu ljudi, blagotvornom delovanju vina na zdravlje, značaju vina u gastronomiji; 2. veština načina usluživanja i sreviranja vina i slaganja vina i hrane; 3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema prilikom otvaranja boce.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta student treba da bude sposoban da: 1. Poznaje činioce koji utiču na kvalitet i karakter vina, važnije činioce kvaliteta vina; 2. Klasifikacije vina prema kvalitetnim kategorijama; 3. Osnove tehnološkog procesa proizvodnje belih, roze, ružičastih i crvenih (crnih) vina kao i scecijalnih vina. 4. Slaganje hrane i vina.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Uvod: Vino u mitologiji i antičkom svetu. 2. Istorijat vinogradarstva i vinarstva. 3. Kvalitet vina i činioci koji ga definišu. 4. Osnove tehnoloških postupaka proizvodnje vina. 5. Osnove tehnoloških postpaka proizvodnje specijalnih vina. 6. Nedsotaci, mane i kvarenja vina. 7. Osnove senzorskog ocenjivanje vina. 8. Kultura korišćenja i uživanja vina. 9. Osnovni principi slaganja vina i hrane.
    Sadržaj praktične nastave 1. Otvaranje boce i senzorska procena kvaliteta vina (mane, kvarenja); Nalivanje vina; Načini usliuživanja i dekantiranja vina; Slaganje vina i hrane.
    Literatura
    1. 1. Milosavljević, M., Jović, S. Grožđe i vino. Beograd: Agena, 1999; 2. Radovanović, V. Tehnologija vina. Beograd: Građevinska knjiga, 1986; 3. Blesić, M. Tehnologija vina. Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, 2016;
    2. 4. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006; 5. Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. Handbook of Enology. Vol 2. The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006;
    3. 6. Jackson, R. Wine Tasting. A Professional Handbook. UK, London: Elsevier Academic Press, 2002; 7. Jackson, R. Wine Science 2nd Ed. Principles, Practice, Perception. UK, London: Elsevier Science & Technology Books, 2000; 8. Grainger, K. Wine Quality. Tasting and Selection. UK, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2009;
    4. 9. Harrington, R. Food and Wine Pairing. A Sensory Experience. USA, New Jersey: John Wiley & Sons Ltd, 2008; 10. Sl. glasnik RS broj 87/11. Pravilnik o načinu i postupku proizvodnje i o kvalitetu stonih vina, kao i vina sa geografskim poreklom.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave 2+2
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 40