О-ХК-14-МИКР - Микробиологија
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Микробиологија | |||
Акроним | О-ХК-14-МИКР | |||
Студијски програм | Биљна производња | |||
Модул | Хортикултура | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | предмет треба да омогући студенту знање/разумевање о морфолошком, физиолошком диверзитету микрооргамизама у земељишту, њиховој међусобној интереакцији као и интереакцији са биљкама и улогом у земљишту. Предмет треба да омогући студенту разумевање улоге микроорганизама | |||
Исходи учења (стечена знања) | да опише основне карактеристике микроорганизама у земљишту и дефинише представнике група микроорганизама. Дефинише и опише микробне интеракције и доведе у везу исхрану биљака, плодност земљишта и микроорганизме. Да дискутује о агрономским праксама и микроорганизмимима и анализира значај диверзитета микроорганизама у земљишту и пољопривредној производњи. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | општа микробиологија, значај микробног диверзитета у земљишту, Ризосфера и улога микроорганизма у исхрани биљака. Улога микроорганизама у педогенези и. хумификацији. Агрономске праксе и микроорганизми. Микроорганизми као биофертилизатори, биоконтролни агенси. Улога микроорганизама у процесима компостирања, производњи стајњака i биоремедијацији. | |||
Садржај практичне наставе | принципи рада у микробиолошкој лабораторији. Биодиверзитет микроорганизама у земљишту Методе изолације и идентификације бактерија, актиномицета и гљива. Хумификација, азотофиксација, нитрификација. Микроорганизми и биоремедијација. Микробиолошки квалитет свежег поврћа | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Предавања, лабораторијске вежбе, интерактивна настава, е-learning | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 60 | ||
Пројекти | 10 | |||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари |