Навигација

О-ВВ-14-МИКР - Микробиологија

Спецификација предмета
НазивМикробиологија
АкронимО-ВВ-14-МИКР
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметапредмет треба да омогући студенту знање/разумевање о морфолошком, физиолошком диверзитету микрооргамизама у земељишту, њиховој међусобној интереакцији као и интереакцији са биљкама и улогом у земљишту. Предмет треба да омогући студенту разумевање улоге микроорганизама
    Исходи учења (стечена знања)да опише основне карактеристике микроорганизама у земљишту и дефинише представнике група микроорганизама. Дефинише и опише микробне интеракције и доведе у везу исхрану биљака, плодност земљишта и микроорганизме. Да дискутује о агрономским праксама и микроорганизмимима и анализира значај диверзитета микроорганизама у земљишту и пољопривредној производњи.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеопшта микробиологија, значај микробног диверзитета у земљишту, Ризосфера и улога микроорганизма у исхрани биљака. Улога микроорганизама у педогенези и. хумификацији. Агрономске праксе и микроорганизми. Микроорганизми као биофертилизатори, биоконтролни агенси. Улога микроорганизама у процесима компостирања, производњи стајњака i биоремедијацији.
    Садржај практичне наставепринципи рада у микробиолошкој лабораторији. Биодиверзитет микроорганизама у земљишту Методе изолације и идентификације бактерија, актиномицета и гљива. Хумификација, азотофиксација, нитрификација. Микроорганизми и биоремедијација. Микробиолошки квалитет свежег поврћа
    Литература
    1. Кљујев, И., Јовичић-Петровић, Ј. (2013). Практикум из Микробиологије земљишта са радним листовима. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет
    2. Тешић, Ж., Тодоровић, М. (1992). Микробиологија. Научна књига, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеПредавања, лабораторијске вежбе, интерактивна настава, е-learning
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти10
    Колоквијуми20
    Семинари