O-VV-14-MIKR - Mikrobiologija
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Mikrobiologija | |||
Akronim | O-VV-14-MIKR | |||
Studijski program | Biljna proizvodnja | |||
Modul | Voćarstvo i vinogradarstvo | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | predmet treba da omogući studentu znanje/razumevanje o morfološkom, fiziološkom diverzitetu mikroorgamizama u zemeljištu, njihovoj međusobnoj intereakciji kao i intereakciji sa biljkama i ulogom u zemljištu. Predmet treba da omogući studentu razumevanje uloge mikroorganizama | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | da opiše osnovne karakteristike mikroorganizama u zemljištu i definiše predstavnike grupa mikroorganizama. Definiše i opiše mikrobne interakcije i dovede u vezu ishranu biljaka, plodnost zemljišta i mikroorganizme. Da diskutuje o agronomskim praksama i mikroorganizmimima i analizira značaj diverziteta mikroorganizama u zemljištu i poljoprivrednoj proizvodnji. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | opšta mikrobiologija, značaj mikrobnog diverziteta u zemljištu, Rizosfera i uloga mikroorganizma u ishrani biljaka. Uloga mikroorganizama u pedogenezi i. humifikaciji. Agronomske prakse i mikroorganizmi. Mikroorganizmi kao biofertilizatori, biokontrolni agensi. Uloga mikroorganizama u procesima kompostiranja, proizvodnji stajnjaka i bioremedijaciji. | |||
Sadržaj praktične nastave | principi rada u mikrobiološkoj laboratoriji. Biodiverzitet mikroorganizama u zemljištu Metode izolacije i identifikacije bakterija, aktinomiceta i gljiva. Humifikacija, azotofiksacija, nitrifikacija. Mikroorganizmi i bioremedijacija. Mikrobiološki kvalitet svežeg povrća | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja, laboratorijske vežbe, interaktivna nastava, e-learning | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 60 | ||
Projekti | 10 | |||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari |