Навигација

О-МХ-14-ГИМ - Генетика индустријских микроорганизама

Спецификација предмета
НазивГенетика индустријских микроорганизама
АкронимО-МХ-14-ГИМ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања/разумевања основних принципа генетике микроорганизама значајних за индустријску производњу хране; биолошких концепта са становишта унапређења биотехнологије. Проучавање ћелије и молекуларне биологије која обезбеђује основна знања потребна за разумевање техника ДНК манипулације.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже разумевање структуре и функције гена; сагледа биохемијске аспекте функције гена и њихове регулације; разуме концепт експресије гена; покаже разумевање молекуларне генетике; стекне способност да дискутује о апликацији генетичких концепта; сагледа улогу и значај метода у модерној рекомбинантној ДНК технологији и самостално и у групној дискусији презентује стечена знања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод: појам, генетика бактерија и индустријски значајних еукариота; структура ДНК и РНК, репликација ДНК, експресија генома: механизми транскрипције, РНК сплајсовање, транслација; регулација гена код прокариота и еукариота; карактеристике плазмида, технике молекуларне биологије: изолација НК, хибридизација, ланчана реакција полимеразе, реверзна транскрипција, секвенцирање целог генома.
    Садржај практичне наставеТеоријску наставу прати извођење практичних лабораторијских вежби у областима: изолација ДНК и РНК; манипулација ДНК и РНК; ланчана реакција полимеразе.
    Литература
    1. Molecular genetics of bacteria
    2. Molecular biology of the gene
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз класична предавања и лабораторијске вежбе, као и методе интерактивне наставе. Од метода интерактивне наставе у настави користе се индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит70
    Практична настава5Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари