Navigacija

O-MH-14-GIM - Genetika industrijskih mikroorganizama

Specifikacija predmeta
Naziv Genetika industrijskih mikroorganizama
Akronim O-MH-14-GIM
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja/razumevanja osnovnih principa genetike mikroorganizama značajnih za industrijsku proizvodnju hrane; bioloških koncepta sa stanovišta unapređenja biotehnologije. Proučavanje ćelije i molekularne biologije koja obezbeđuje osnovna znanja potrebna za razumevanje tehnika DNK manipulacije.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže razumevanje strukture i funkcije gena; sagleda biohemijske aspekte funkcije gena i njihove regulacije; razume koncept ekspresije gena; pokaže razumevanje molekularne genetike; stekne sposobnost da diskutuje o aplikaciji genetičkih koncepta; sagleda ulogu i značaj metoda u modernoj rekombinantnoj DNK tehnologiji i samostalno i u grupnoj diskusiji prezentuje stečena znanja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod: pojam, genetika bakterija i industrijski značajnih eukariota; struktura DNK i RNK, replikacija DNK, ekspresija genoma: mehanizmi transkripcije, RNK splajsovanje, translacija; regulacija gena kod prokariota i eukariota; karakteristike plazmida, tehnike molekularne biologije: izolacija NK, hibridizacija, lančana reakcija polimeraze, reverzna transkripcija, sekvenciranje celog genoma.
    Sadržaj praktične nastave Teorijsku nastavu prati izvođenje praktičnih laboratorijskih vežbi u oblastima: izolacija DNK i RNK; manipulacija DNK i RNK; lančana reakcija polimeraze.
    Literatura
    1. Molecular genetics of bacteria
    2. Molecular biology of the gene
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske vežbe, kao i metode interaktivne nastave. Od metoda interaktivne nastave u nastavi koriste se individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 70
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari