Радионица - Стартуј свој бизнис – од иновације до тржишта
СтудентскеУ уторак, 11. марта 2025. године, у свечаној сали Пољопривредног факултета одржана је радионица под називом Стартуј свој бизнис – од иновације до тржишта, у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије и организације Helvetas. Радионица је окупила 60 учесника са Пољопривредног, Технолошко-металуршког и Хемијског факултета Универзитета у Београду, Технолошког факултета Универзитета у Нишу, као и Академије струковних студија Београд.
Скуп је отворила продеканка Пољопривредног факултета, проф. др Мирјам Вујадиновић-Мандић, а након ње су се обратили председник Удружења прехрамбених технолога Србије (УПТС), проф. др Виктор Недовић, директор канцеларије Helvetas Srbija, др Бранислав Милић, и менаџер за кључне купце Dr. Oetker компаније, дипл. инг. Горан Михајловић. Сви су са својих позиција подржали амбиције студената који су заинтересовани за прве предузетничке кораке и иновације у прехрамбеној индустрији.
Након уводних говора, проф. др Ана Калушевић испред УПТС одржала је презентацију о подршци коју Удружење пружа студентима пре и након националног такмичења, као и о инкубатору студентских иновација и досадашњим резултатима. Такође, присутни су имали прилику да чују од победника националног такмичења Екотрофелија Србија 2023. и 2024. године (тимови SweetDuo и Fasolo) о њиховим искуствима и успесима.
Ана Пејић, оснивач и CPO Tempty Foods из Копенхагена, Данска, говорила је о стратегијама за успешан развој стартупа, док су студенткиње Пољопривредног факултета, испред тимова Рокесто и Окарина, поделиле своја искуства о изазовима у пласирању производа и даљим корацима након студентског такмичења.
Студенти су такође имали прилику да сазнају више о могућностима финансирања и подршке за младе предузетнике, као и о искуствима предузетника и ментора у Катапулт програму, Николаса Рабреновића, и Бојана Миленковића, менаџера за предузетништво и иновације у НТП Београд.
У другом делу догађаја, кроз рад у групама, значајне теме попут тимског рада, вештина презентације и продаје студентима су на динамичан и непосредан начин представили Бранка Радојичић, директорка за људске ресурсе, и Горан Михајловић из компаније Dr. Oetker, уз драгоцене савете из света прехрамбене индустрије у Србији и шире.