Одржан 17. Конгрес воћара и виноградара Србије са међународним учешћем
Пољопривредни факултет Универзитета у Београду у сарадњи са Научним воћарским друштвом организовао је у Вршцу од 16. до 18. октобра 2024. године 17. Конгрес воћара и виноградара Србије са међународним учешћем.
Током два дана трајања Конгреса кроз научне радове, панел дискусију, изложбе спонзора, дегустацију домаћих вина, ракија и локалних производа представљена најновија достигнућа из области воћарства и виноградарства као и грана које опслужују ове секторе. Стручна екскурзија која је организована трећег дана Конгреса омогућила је приказ нових технологија у гајењу јабуке, боровнице и различитих сорти винове лозе као и процес прераде воћа и грожђа, енолошке праксе, начине чувања и складиштења воћа и друго.
Рад Конгреса је, под покровитељством Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије, организован кроз 4 секције: Оплемењивање воћака и винове лозе, сорте и подлоге; Екологија и физиологија воћака и винове лозе, утицај климатских промена и мере адаптације; Технологија гајења воћака и винове лозе; Берба и прерада воћа и грожђа, економика производње.
Више од 200 учесника Конгреса и 108 представљених научних радова показују актуелност тема о којима се на Конгресу говорило. Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Данијела Мирјанић, је истакла велики значај воћарства и виноградарства као пољопривредних грана са посебним акцентом на мере унапређења ових сектора, док је члан Градског већа града Вршца задужен за пољопривреду, Слободан Јованов, говорио о традицији виноградарства и винарства у овом делу Србије, као и све интензивнијем развоју воћарства последњих година.
Кроз секцију “Екологија и физиологија воћака и винове лозе, утицај климатских промена и мере адаптације”, која је подржана од стране Пројекта „Јачање отпорности сектора пољопривреде на елементарне непогоде”, који финансира Европска унија, а реализује Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, представљене су најновије процене ризика од климатских опасности услед климатских промена и дат је приказ плана адаптације на националном нивоу у воћарству и виноградарству у Србији.
Панел „Климатске промене у пољопривреди - едукација и пракса“ као сегмент првог дана рада Конгреса је представљао синтезу знања са обука које су се у претходних годину дана одржавале за професоре средњих пољопривредних школа, због новог предмета и написаног приручника “Климатске промене у пољопривреди”, који је уведен у курикулуме. Све ово је део заједничког рада FAO, Завода за унапређење образовања и васпитања, Министарства просвете Републике Србије, Пољопривредних саветодавних стручних служби и професора Пољопривредног факултета Универзитета у Београду који су кроз ланац едукација обучавали средњошколске професоре у препознавању ризика и примени мера адаптације у борби против климатских промена.