Navigacija

Održan 17. Kongres voćara i vinogradara Srbije sa međunarodnim učešćem

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Naučnim voćarskim društvom organizovao je u Vršcu od 16. do 18. oktobra 2024. godine 17. Kongres voćara i vinogradara Srbije sa međunarodnim učešćem.

Tokom dva dana trajanja Kongresa kroz naučne radove, panel diskusiju, izložbe sponzora, degustaciju domaćih vina, rakija i lokalnih proizvoda predstavljena najnovija dostignuća iz oblasti voćarstva i vinogradarstva kao i grana koje opslužuju ove sektore. Stručna ekskurzija koja je organizovana trećeg dana Kongresa omogućila je prikaz novih tehnologija u gajenju jabuke, borovnice i različitih sorti vinove loze kao i proces prerade voća i grožđa, enološke prakse, načine čuvanja i skladištenja voća i drugo.

Rad Kongresa je, pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, organizovan kroz 4 sekcije: Oplemenjivanje voćaka i vinove loze, sorte i podloge; Ekologija i fiziologija voćaka i vinove loze, uticaj klimatskih promena i mere adaptacije; Tehnologija gajenja voćaka i vinove loze; Berba i prerada voća i grožđa, ekonomika proizvodnje.

Više od 200 učesnika Kongresa i 108 predstavljenih naučnih radova pokazuju aktuelnost tema o kojima se na Kongresu govorilo. Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Danijela Mirjanić, je istakla veliki značaj voćarstva i vinogradarstva kao poljoprivrednih grana sa posebnim akcentom na mere unapređenja ovih sektora, dok je član Gradskog veća grada Vršca zadužen za poljoprivredu, Slobodan Jovanov, govorio o tradiciji vinogradarstva i vinarstva u ovom delu Srbije, kao i sve intenzivnijem razvoju voćarstva poslednjih godina.

Kroz sekciju “Ekologija i fiziologija voćaka i vinove loze, uticaj klimatskih promena i mere adaptacije”, koja je podržana od strane Projekta „Jačanje otpornosti sektora poljoprivrede na elementarne nepogode”, koji finansira Evropska unija, a realizuje Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, predstavljene su najnovije procene rizika od klimatskih opasnosti usled klimatskih promena i dat je prikaz plana adaptacije na nacionalnom nivou u voćarstvu i vinogradarstvu u Srbiji.

Panel „Klimatske promene u poljoprivredi - edukacija i praksa“ kao segment prvog dana rada Kongresa je predstavljao sintezu znanja sa obuka koje su se u prethodnih godinu dana održavale za profesore srednjih poljoprivrednih škola, zbog novog predmeta i napisanog priručnika “Klimatske promene u poljoprivredi”, koji je uveden u kurikulume. Sve ovo je deo zajedničkog rada FAO, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Ministarstva prosvete Republike Srbije, Poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi i profesora Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su kroz lanac edukacija obučavali srednjoškolske profesore u prepoznavanju rizika i primeni mera adaptacije u borbi protiv klimatskih promena.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/516/image001.jpg
  • /uploads/attachment/vest/516/image003.jpg
  • /uploads/attachment/vest/516/image005.jpg
  • /uploads/attachment/vest/516/image007.jpg
  • /uploads/attachment/vest/516/image009.jpg
  • /uploads/attachment/vest/516/image011.jpg
  • /uploads/attachment/vest/516/image013.jpg

Slične vesti