Навигација

Успешно завршена студентска пракса “IoT Lab 2023-2024”, компаније Телеком Србија

Студенти одсека Фитомедицина, Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, успешно су завршили четворомесечну стручну праксу у компанији Телеком Србија у области примене паметних уређаја и дигиталних решења у сфери пољопривреде, заштите животне средине и уштеде енергије и ресурса.  

Заједно са студентима Електротехничког, Машинског, Економског и Факултета организационих наука Универзитета у Београду, били су распоређени у три мултидисциплинарна тима чији су ментори били др Милан Ивановић, редовни професор, др Мира Војводић, асистент са докторатом, Исидора Кнежевић, истраживач сарадник и Миљан Гркинић, истраживач приправник. Осим Београдског универзитета, учествовали су и студенти универзитета из Новог Сада, Ниша и Крагујевца.

Циљ “IoT Lab” (Internet of Things) праксе је обука студената у дизајнирању и реализацији иновативних дигиталних решења заснованих на примени IoT технологије и паметних уређаја у решавању проблема из области заштите биља. Полазници су прошли обуку креирања бизнис модела, покретања стартапа, као и дизајнирања софтверског и хардверског дела уређаја. Полазници са нашег факултета радили су на развоју решења која ће унапредити пољопривредну производњу и бити на еколошки прихватљивом нивоу, уједно доприносећи модернизацији друштва у којем живимо. Студенти су креирали и развили дигитална решења из области Прогнозе појаве патогена на јабуци (Тим 1), Система за детекцију оштећења и запрљаности соларних панела (Тим 2) и Паметног система за наводњавање (Тим 3).

На дан студената, 4.4.2024. године, одржана је свечаност поводом презентовања студентских решења у просторијама Телеком Србија.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/444/Agrif_Tim_1_2_i_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/444/Dig_resenje_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/444/Dig._resenje_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/444/Tim_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/444/Tim_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/444/Tim_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/444/Zajednicka.jpg

Сличне вести