Навигација

Д-ТХ-14-ТВИ-13 - Одабрана поглавља из технологије вина

Спецификација предмета
НазивОдабрана поглавља из технологије вина
АкронимД-ТХ-14-ТВИ-13
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбена технологија
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ15.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаОвим предметом студент треба да стекне продубљена знања, вештине и способности из области феномена одлежавања и сазревања вина, интеракција фенолних једињења вина, механизама и хемизама реакција укључених у бистрење и стабилизацију вина.
      Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета, судент треба да буде способан да: 1. детаљно објасни науци до сада позната збивања током сазревања и одлежавања вина; 2. Механизме и хемизме интеракција фенолних једињења; 3. Механизме и хемизме интеракција средстава за бистрење и стабилизацију вина и одређених група једињења у вину.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставе1. Основни принципи и механизам таложења соли винске киселине; 2. Кристализација и преципитација тартарата; 3. Таложење соли винске киселине; 4. Механизми и хемизми протеинског замућења вина; 5. Тестови на протеинску стабилност вина; 6. Хемијска својства антоцијана и танина; 7. Стабилизација вина; 8. Феномени сазревања вина у различитим судовима.
      Садржај практичне наставепрактична настава обухвата одређене сегменте и делове истраживања из експериментлног програма предвиђеног за израду докторске дисертације.
      Литература
      1. 1. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. Hаndbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006; 2. Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. Handbook of Enology. Vol 2. The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006;
      2. 3. Jackson, R. Wine tasting. A Professional Handbook. UK, London: Elsevier Academic Press, 2002; 4. Jackson, R. Wine Science 2nd Ed. Principles, Practice, Perception. UK, London: Elsevier Science & Technology Books, 2000; 5. Grainger, K. Wine Quality. Tasting and Selection. UK, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2009;
      3. 6. Fugelsang, C.K., Edwards, G.C. Wine Microbiology. Practical Applications and Procedures. Second Edition. USA, New York: Springer, 2007; 7. Moreno-Arribas, M.V., Polo, M.C. Wine Chemistry and Biochemistry. USA, New York: Springer, 2009; 8. Troost, G. Tehnologie des Weines. Stuttgart: Ulmer, 1988; 9. Zocklein, B. W., Fugelsang, K. C., Gump, B. H., Nury, F.S. Wine Analysis and Production. New York: Chapman & Hall, 1995
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      805
      Методе извођења наставе6+4
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми20
      Семинари20