Navigacija

D-TH-14-TVI-13 - Odabrana poglavlja iz tehnologije vina

Specifikacija predmeta
Naziv Odabrana poglavlja iz tehnologije vina
Akronim D-TH-14-TVI-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambena tehnologija
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 15.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Ovim predmetom student treba da stekne produbljena znanja, veštine i sposobnosti iz oblasti fenomena odležavanja i sazrevanja vina, interakcija fenolnih jedinjenja vina, mehanizama i hemizama reakcija uključenih u bistrenje i stabilizaciju vina.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta, sudent treba da bude sposoban da: 1. detaljno objasni nauci do sada poznata zbivanja tokom sazrevanja i odležavanja vina; 2. Mehanizme i hemizme interakcija fenolnih jedinjenja; 3. Mehanizme i hemizme interakcija sredstava za bistrenje i stabilizaciju vina i određenih grupa jedinjenja u vinu.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave 1. Osnovni principi i mehanizam taloženja soli vinske kiseline; 2. Kristalizacija i precipitacija tartarata; 3. Taloženje soli vinske kiseline; 4. Mehanizmi i hemizmi proteinskog zamućenja vina; 5. Testovi na proteinsku stabilnost vina; 6. Hemijska svojstva antocijana i tanina; 7. Stabilizacija vina; 8. Fenomeni sazrevanja vina u različitim sudovima.
      Sadržaj praktične nastave praktična nastava obuhvata određene segmente i delove istraživanja iz eksperimentlnog programa predviđenog za izradu doktorske disertacije.
      Literatura
      1. 1. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006; 2. Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. Handbook of Enology. Vol 2. The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006;
      2. 3. Jackson, R. Wine tasting. A Professional Handbook. UK, London: Elsevier Academic Press, 2002; 4. Jackson, R. Wine Science 2nd Ed. Principles, Practice, Perception. UK, London: Elsevier Science & Technology Books, 2000; 5. Grainger, K. Wine Quality. Tasting and Selection. UK, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2009;
      3. 6. Fugelsang, C.K., Edwards, G.C. Wine Microbiology. Practical Applications and Procedures. Second Edition. USA, New York: Springer, 2007; 7. Moreno-Arribas, M.V., Polo, M.C. Wine Chemistry and Biochemistry. USA, New York: Springer, 2009; 8. Troost, G. Tehnologie des Weines. Stuttgart: Ulmer, 1988; 9. Zocklein, B. W., Fugelsang, K. C., Gump, B. H., Nury, F.S. Wine Analysis and Production. New York: Chapman & Hall, 1995
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      8 0 5
      Metode izvođenja nastave 6+4
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 60
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari 20