Навигација

Д-ФМ-14-АКБ-13 - Анатомија коровских биљака

Спецификација предмета
НазивАнатомија коровских биљака
АкронимД-ФМ-14-АКБ-13
Студијски програмПољопривредне науке
МодулФитомедицина
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студента упозна са специфичностима грађе вегетативних и репродуктивних органа коровских биљака као и са савременим методама у биљној микроскопији.
      Исходи учења (стечена знања)Познавање и разумевање: унутрашње грађе свих органа коровских биљака, специфичности анатомске грађе појединих органа одређене врсте која је предмет докторског рада, деловања хербицида на анатомску грађу корова и последица на принос усева. Израда препарата и анализа анатомске грађе органа одређене коровске врсте, писање и презентацију научних резултата.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеАнатомија вегетативних органа; Анатомија репродуктивних органа; Деловање фактора средине на анатомску грађу коровских биљака; Принципи различитих микроскопских техника: светлосна, флуоресцентна и електронска микроскопија, технике прављења препарата, бојења, анатомска мерења.
      Садржај практичне наставеУпознавање са различитим методама у припреми и анализи узорака за одређене микроскопске технике, у зависности од потреба и захтева докторске дисертације, обрада, анализа, презентација резултата.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      302
      Методе извођења наставеТеоријска настава и студијски истраживачки рад. Предвиђа се припрема семинарског рада са елементима научно-истраживачког рада: мерења, обрада и анализа података, презентација резултата.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична настава30Усмени испит30
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари40