Навигација

О-АЕ-14-МЕНС-13 - Менаџмент производње сточних производа

Спецификација предмета
НазивМенаџмент производње сточних производа
АкронимО-АЕ-14-МЕНС-13
Студијски програмАгроекономија
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање знања из процеса управљања производњом сточних производа, вештина ефикасног учења и критичког мишљења у проучавању функционисања сточарско индустријског комплекса (ситема) и способности решавања конкретних проблема којима ће се обухватити организационо економски аспекти искоришћавања сточне хране, примарна сточарска производња и прерада сточних производа
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета, студент ће бити оспособљен за вођење бизниса у сточарству; планирање, организовање и руковођење пословима сточарске производње; рад са фармерима, удружењима и аграрним институцијама; савладавање ефикасног управљања производњом сточних производа; практичну примену стечених знања,прихватањe иновација и пружање саветодавних услуга везаних за сточарску производњу
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Менаџмент инпута у сточарску производњу 2.Менаџмент репродукције и коришћења стоке 3. Системи производње; 4. Менаџмент: говедарства, овчарства, козарства, свињарства и живинарства 5. Избор технолошких процеса, организација и продуктивност рада, производни планови; 6. Менаџмент прераде млека; 7. Менаџмент прераде меса.
    Садржај практичне наставе1. Студије случајева и практична искуства, 2. Састављање планова производње у сточарској производњи, 3. Структура и обрт стада, 4. Организација припуста, 5. Одређивање најповољних момената продаје стоке, 6. Одређивање најповољнијег периода искоришћавања приплодних грла, 7. Производна анализа
    Литература
    1. Крстић Б., Лучић Ђ. (2000): Организација и економика производе и прераде сточних производа. Пољопривредни факултет. Нови Сад.
    2. Крстић Б., Томић Р., Сорак Г. (2000): Организација и економика сточарске производње-практикум. Службени гласник Београд
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    42
    Методе извођења наставеПредавања, вежбе и интерактивна настава. Провера знања у току наставе путем тестова.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари