Навигација

О-ВВ-14-АГРХ-13 - Агрохемија

Спецификација предмета
НазивАгрохемија
АкронимО-ВВ-14-АГРХ-13
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЗнање о: утицају састава и агрохемијских својстава земљишта на плодност земљишта и примену ђубрива; технологији производње, саставу и примени ђубрива; одређивању и примени потребних количина ђубрива; утицају ђубрења на биљке и животну средину. Вештине: испитивања хемијских својстава земљишта и ђубрива, тумачења добијених резултата, одређивања и примене потребних количина ђубрива.
    Исходи учења (стечена знања)На крају одслушаног програма студент треба да поседује способност да изврши избор врсте и количине ђубрива, као и да одреди време њихове примене, у зависности од резултата хемијске анализе земљишта, потреба гајених биљака и карактеристика ђубрива.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеСвојства која утичу на приступачност елемената у земљишту: састав земљишта, адсорпција јона, реакција, органскa материјa, водно-ваздушни режим земљишта, оксидо- редукциони процеси. Макро (N, P, K, Mg, Ca, S) и микроелементи (Fe, B, Cu, Zn, Mn, Mo, Cl, Ni): порекло, садржај, понашање у земљишту. Подела ђубрива и њихова својства. Понашање хранива из ђубрива у земљишту. Утицај ђубрења на принос.
    Садржај практичне наставеУзорковање земљишта. Одређивање садржаја: укупног азота, биљкама приступачног азота, лакоприступачног фосфора и калијума и приступачних микроелемената у земљишту. Квалитативно доказивање јонова у раствору непознатног ђубрива. Одређивање садржаја: азота у азотним ђубривима, фосфора у суперфосфату, калијума у калијумовим ђубривима. Мешана ђубрива. Одређивање потребне количине ђубрива.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом и практична настава. У току теоријске наставе предвиђена су два теста. По завршетку практичне наставе изводи се један колоквијум.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања25Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми15
    Семинари