Навигација

Д-ВВ-20-ОВВ - Оплемењивање воћака и винове лозе

Спецификација предмета
НазивОплемењивање воћака и винове лозе
АкронимД-ВВ-20-ОВВ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о генетичкој основи оплемењивања, важнијим начинима за стварање нових сорти путем комбинационог, мутационог и селекционог оплемењивања, као и новим молекуларним техникама које се користе током оплемењивања укључујући и генотипизирање, примену in situ хибридизацијe, OMICS технологије и остварене резултате код појединих врсти воћака и винове лозе.
    Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да буде оспособљен за успешно коришћење генетичке основе оплемењивања; употребу класичних метода за стварање нових сорти воћака и винове лозе; адекватну примену молекуларних маркера за рану детекцију жељених генотипова; коришћење резултата оплемењивања у пракси; ефикасно учење, тимски рад, критичко мишљење, презентацију знања и евалуацију наставе и исхода учења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеГенетичка основа оплемењивања; Комбинационо оплемењивање; Мутационо оплемењивање; Селекционо оплемењивање; Молекуларно оплемењивање (молекуларни маркери и генотипизирање; PCR, DNK секвенционирање; in situ DNK хибридизација; OMICS технологије; Нове DNK технологије; QTL мапирање; МAS селекција; Примена и резултати класичног и молекуларног оплемењивања код појединих врста воћака и винове лозе.
    Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад биће организован индивидуално у зависности од теме докторске дисертације, а обухватиће израду и писање семинарског или научног рада.
    Литература
    1. Николић, Д. 2012. Оплемењивање винове лозе. Флеш, Земун.
    2. Пејкић, Б. 1980. Оплемењивање воћака и винове лозе. Научна књига, Београд.
    3. Janick, J., Moore, J.N. 1996. Fruit breeding (Volume I-III). John Wiley and Sons, Inc.
    4. Benkeblia, N. 2014. Omics technologies and crop improvement. CRC Press, Taylor & Francis Group.
    5. Lörz, H., Wenzel, G. 2004. Molecular marker systems in plant breeding and crop improvement. In: Biotechnology in agriculture and forestry (eds. Nagata, T., Lörz, H., Widholm, J.M.). Springer.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    604
    Методе извођења наставеНаставна активност ће се одвијати у виду теоријске и практичне наставе и консултација са кандидатима. Предвиђена је израда и јавна одбрана семинарског рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава20Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30