Navigacija

D-VV-20-OVV - Oplemenjivanje voćaka i vinove loze

Specifikacija predmeta
Naziv Oplemenjivanje voćaka i vinove loze
Akronim D-VV-20-OVV
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o genetičkoj osnovi oplemenjivanja, važnijim načinima za stvaranje novih sorti putem kombinacionog, mutacionog i selekcionog oplemenjivanja, kao i novim molekularnim tehnikama koje se koriste tokom oplemenjivanja uključujući i genotipiziranje, primenu in situ hibridizacije, OMICS tehnologije i ostvarene rezultate kod pojedinih vrsti voćaka i vinove loze.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da bude osposobljen za uspešno korišćenje genetičke osnove oplemenjivanja; upotrebu klasičnih metoda za stvaranje novih sorti voćaka i vinove loze; adekvatnu primenu molekularnih markera za ranu detekciju željenih genotipova; korišćenje rezultata oplemenjivanja u praksi; efikasno učenje, timski rad, kritičko mišljenje, prezentaciju znanja i evaluaciju nastave i ishoda učenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Genetička osnova oplemenjivanja; Kombinaciono oplemenjivanje; Mutaciono oplemenjivanje; Selekciono oplemenjivanje; Molekularno oplemenjivanje (molekularni markeri i genotipiziranje; PCR, DNK sekvencioniranje; in situ DNK hibridizacija; OMICS tehnologije; Nove DNK tehnologije; QTL mapiranje; MAS selekcija; Primena i rezultati klasičnog i molekularnog oplemenjivanja kod pojedinih vrsta voćaka i vinove loze.
    Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad biće organizovan individualno u zavisnosti od teme doktorske disertacije, a obuhvatiće izradu i pisanje seminarskog ili naučnog rada.
    Literatura
    1. Nikolić, D. 2012. Oplemenjivanje vinove loze. Fleš, Zemun.
    2. Pejkić, B. 1980. Oplemenjivanje voćaka i vinove loze. Naučna knjiga, Beograd.
    3. Janick, J., Moore, J.N. 1996. Fruit breeding (Volume I-III). John Wiley and Sons, Inc.
    4. Benkeblia, N. 2014. Omics technologies and crop improvement. CRC Press, Taylor & Francis Group.
    5. Lörz, H., Wenzel, G. 2004. Molecular marker systems in plant breeding and crop improvement. In: Biotechnology in agriculture and forestry (eds. Nagata, T., Lörz, H., Widholm, J.M.). Springer.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    6 0 4
    Metode izvođenja nastave Nastavna aktivnost će se odvijati u vidu teorijske i praktične nastave i konsultacija sa kandidatima. Predviđena je izrada i javna odbrana seminarskog rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30