Навигација

Д-ФМ-20-ДКФ - Диверзитет коровске флоре и вегетације

Спецификација предмета
НазивДиверзитет коровске флоре и вегетације
АкронимД-ФМ-20-ДКФ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулФитомедицина
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтицање знања о основним елементима биодиверзитета, чиниоцима који обогаћују/oсиромашују биодиверзитет, богатству коровске флоре и вегетације, принципима класификације и картирања коровске флоре и вегетације; и вештине у детерминацији коровских врста/нижих таксона, методама узимању фитоценолошких снимака, обради вегетацијских података, изради фотоценолошких таблица и картирању флоре и вегетације.
      Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да покаже познавање и разумевање: фактора који утичу на диверзитет коровске флоре и вегетације, познавање и примену кључева за детерминацију биљака, принципа класификације коровских заједница и картирања коровске флоре и вегетације. Студент треба да буде оспособљен за тимски рад, развије критичко и креативно мишљења и презентује стечено знања у оквиру предмета.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеЕлементи биодиверзитета и чиниоци који утичу на њега, могућности регулисања биодиверзитета у екосистему; Преглед и основне карактеристике диверзитета, утицај различитих фактора на диверзитет коровске флоре, познавање диверзитета коровске флоре у функцији контроле корова, картирање корова; Диверзитет коровске вегетације: основне карактеристике, сукцесије, преглед сегеталне и рудералне вегетације.
      Садржај практичне наставеТеренска снимања коровске флоре и вегетације. Примена кључева за детерминацију врста и нижих таксона. Картирање коровске флоре и вегетације. Израда фитоценолошких табела и интерпретација обрађених флористичких и вегетацијских података.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      604
      Методе извођења наставеТеоријска настава и студијски истраживачки рад. Предвиђа се припрема семинарског рада са елементима научно-истраживачког рада: мерења, обрада и анализа података, презентација резултата.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична настава30Усмени испит30
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари40