Навигација

Д-ФМ-20-МИБМ - Методе истраживања у биљној микологији

Спецификација предмета
НазивМетоде истраживања у биљној микологији
АкронимД-ФМ-20-МИБМ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулФитомедицина
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаДа студенти стекну знања о: различитиm методамa детекције, идентификације и карактеризације фитопатогених гљива и псеудогљива, заснованих на различитим особинама као што су патогене, серолошке, конвенционалне морфолошле и молекуларне, значај тачне и правовремене детекције; вештина из дизајнирања и постављања огледа, избора одговарајућим експерименталних метода за добијање поузданих резултата
      Исходи учења (стечена знања)Од студента се очекује да покаже познавање и разумевање теоријске основе појединачних метода детекције, идентификације и карактеризације фитопатогених гљива и псеудогљива, да буде у могућности да их самостално примени, комбинује и употпуњује, правилно поставља огледе и правилно инерпретира добијене резултате.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПојам и значај детекције, идентификације и карактеризације фитопатогених гљива и псеудогљива; Изолација и добијања чистих култура; Морфолошке, одгајивачке и физиолошке одлике; Тестови патогености in vitro и in vivo; Симптоматологија; Преношење семеном и земљиштем; Серолошке методе детекције; молекуларне методе, PCR, Multiplex PCR, Touchdown PCR, Real time PCR, Nested PCR, секвнецирање.
      Садржај практичне наставеПримена протокола основних метода детекције и идентификације фитопатогених гљива и псеудогљива. Интерпретација резултата добијених пименом различитих метода
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      602
      Методе извођења наставеТеоријска интерактивна настава. Израда семинарског рада из једне од предвиђених области. Групни пројект: примена различитих метода детекције и идентификације фитопатогених гљива и псеудогљива.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања15Писмени испит
      Практична настава15Усмени испит40
      Пројекти
      Колоквијуми15
      Семинари15